Belgisk polis patrullerar torget Grand Place i Bryssel. Foto: TT

Två anhållna för planering av attack i Bryssel

Uppdaterad
Publicerad

Två personer har anhållits på olika platser i Belgien. De misstänks ha planerat en terrorattack i Bryssel, enligt en belgisk åklagare.

Belgisk polis har gripit två personer i olika delar av Belgien under söndagen och måndagen. Båda är misstänkta för förberedelser av ett terrordåd i Bryssel, berättar åklagaren för nyhetsbyrån Reuters.

”Vår undersökning har avslöjat allvarliga hot om en attack mot symboliska platser i Bryssel i samband med nyårsfirandet”, skriver den belgiska åklagaren i ett uttalande enligt Sky News.

Hittade IS-propaganda

Under en husrannsakan greps totalt sex personer för att förhöras. Fyra av dem har blivit släppta. Husrannsakan ska inte ha någon koppling till attackerna i Paris den 13 november i år, där 130 personer dog.

Gripandena är en del i en större antiterror-operation som ägde rum under tisdagen och sker efter att skolor, universitet och tunnelbana helt stängdes ner under förra månaden på grund av vad som av myndigheterna beskrevs som ett ”allvarligt och nära förestående hot”.

Polisen hittade militäruniformer och IS-propaganda, men inga vapen eller sprängämnen, enligt Reuters.

Varit centralt i utredningen om Paris-dåden

Belgien, och särskilt Bryssel, har varit i centrum av de undersökningar och operationer som skett efter terrordåden i Paris. Detta på grund av att två av de misstänkta terroristerna tidigare bott i Belgien.

Belgiska myndigheter har tidigare gripit ett antal personer misstänkta för att ha varit inblandade i attackerna i Paris.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.