Två döda efter att FN-soldater i Kongo öppnat eld

Publicerad

Två personer har dödats och flera skadats efter att en FN-styrka i Kongo-Kinshasa öppnat eld vid en gränsövergång till Uganda, rapporterar TT.

En video av händelsen har lagts upp på sociala medier. Där syns två män i uniform gå mot en FN-konvoj vid gränsövergången i Kasindi i nordöstra Kongo. Därefter öppnar FN-styrkan eld innan de kör vidare och passerar gränsen.

FN skriver i ett uttalande att ”under händelsen har soldater ur den fredsbevarande styrkan Monusco som kom tillbaka från en ledighet av oklar anledning öppnat eld vid gränsstationen och tvingat sig igenom”.

Den senaste tiden har Monuscos närvaro i landet mötts av vilda protester. FN:s fredsbevarande styrkor har tidigare kritiserats för att ha misslyckats med att stoppa striderna i landets konfliktdrabbade östra delar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.