SVT:s Europakorrespondent Christoffer Wendick

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se bilderna från den hårt drabbade staden Klodzko: ”En kollektiv städning av hela staden”. Foto: SVT

Minst fem döda i översvämningar i Polen

Uppdaterad
Publicerad

Sydvästra Polen hör till en av de värst drabbade regionerna sedan regnovädret Boris dragit in över Centraleuropa.

– Det är svårt att sätta ord på det men det här är total förstörelse, säger SVT:s Europakorrespondent Christoffer Wendick, på plats i staden Klodzko.

Minst fem personer har mist livet.

Vid lunchtid på måndagen brast en damm som inte längre klarade trycket. Dammen ligger mellan två reservoarer en dryg halvtimme väster om den redan översvämningsdrabbade staden Nysa. Vattnet hotar, enligt myndigheterna, staden Paczków och delar av samhället evakueras.

I staden Klodzko, knappt tre mil från Paczków, är gatorna fyllda med bråte och lera efter att vattenmassorna trängt igenom gränderna.

Se klippet för att se hur det ser ut i Klodzko.

Samtidigt säger räddningstjänsten att vattennivåerna i Polen på många håll har stabiliserats och till och med sjunkit på vissa platser.

Minst fem personer har dött till följd av översvämningarna i landet.

Översvämmat sjukhus i Nysa

Natten mot måndag var tuff för boende och brandmän i Nysa, säger en talesperson för regionens räddningstjänst till polsk TV.

Patienter på stadens sjukhus evakueras med pontoner och båtar när vatten trängde in i akutmottagningen på bottenplan. På måndagseftermiddagen svämmade stadens brandstation över.

I Wrocław med drygt 600 000 invånare utfärdades översvämningslarm.

Även i Opole, där drygt 100 000 människor bor, har det varit risk för översvämning. Vattennivåerna i floden Oder, som går genom staden, steg över sex meter under natten mot måndag.

SVT:s Christoffer Wendick.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vattnet har gått upp över lyktstolparna” – se när SVT:s korrespondent går runt i förödelsen efter översvämningarna i polska Klodzko. Foto: SVT

Tusk lovar bidrag

Under måndagen meddelade premiärminister Donald Tusk att drabbade från och med då kan ansöka om ett akut stöd. Stödet motsvarar cirka 25 000 kronor och är utan återbetalningskrav.

– Det är inte mycket för många som har hus som är förstörda, men det är en start och kan bli mer, säger Christoffer Wendick.

Ovädret Boris som drog in i torsdags har även drabbat Österrike, Tjeckien, Ungern, Rumänien och Slovakien.

Det handlar om ”sjukt mycket vatten”, säger Christoffer Wendick.

– Så mycket vatten som normalt kommer på nio månader har kommit på tre dygn.

Ovädret rör sig mot Italien

Enligt brittiska BBC ska ovädret lätta i de hårdast drabbade områdena i Österrike, Tjeckien och södra Tyskland. Dock väntas en mildare version av Boris dra in över norra Italien inom de närmsta dagarna.

SVT:s Europakorrespondent Christoffer Wendick på plats vid översvämningarna i Polen

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se bilderna från SVT:s Europakorrespondent Christoffer Wendick på plats i Polen: ”Vattenmassorna har slukat halva vägbanan”. Foto: Christoffer Wendick/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.