Översvämning i Österrike

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det är katastrofläge utlyst”. Christoffer Wendick rapporterar från ett översvämningsdrabbat Österrike. Foto: Christoffer Wendick, ATORF/PLTVP

SVT på plats i Österrike: ”Man pratar om en andra våg imorgon”

Uppdaterad
Publicerad

På grund av ett omringande högtryck är stormen Boris ”låst” i centrala Europa och väntas fortsätta orsaka förödelse i flera dagar. SVT:s Europakorrespondent Christoffer Wendick är på plats i Wien, Österrike, efter en utmanande resa.

– Bilar förs med i vattenströmmarna som om de vore leksaksbilar, säger han

Med inställda flygavgångar och totalt översvämmade vägar var det inte enkelt för korrespondenten att ta sig fram till den österrikiska huvudstaden.

– Man passerar genom ett tjockt moln av regn som ligger som ett lock över inte bara Wien, utan hela Centraleuropa. Och med väldigt kraftiga vindar har inte flygplatsen här kunnat ta emot så många plan som man brukar, säger Wendick.

Ovädret Boris

Och än är det värsta inte över.

– Man pratar om att det kan komma en andra våg imorgon som kan slå med liknande kraft som vi har sett i dag.

Har blivit ett ”låst läge”

Nederbörden i Tjeckien, Österrike, Rumänien, Tyskland och Polen är inget som hör till det vanliga för någon av länderna.

SVT:s meteorolog Åsa Rasmussen förklarar hur stormen blivit så pass ihållande utan att röra sig:

– I det vädermönstret vi har nu med ett stort högtryck öster och väster om regnområdet blir det ett låst läge. Något man brukar kalla för väderblockering. Det ligger i samma område under lång tid, säger hon.

Redan nu är utmaningarna i de drabbade länderna stora. I Rumänien har flera personer dött och i Tjeckien rapporteras människor saknade.

Polen har utlyst nationellt katastrofläge efter att en damm brast på söndagen. Även tyska myndigheter varnar för att dammar vid floden Elbe kan brista.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ovädret Boris

Mer i ämnet