Under årets första månader, i början av coronapandemin, pekades skidorter i norra Italien och Österrike ut som särskilt stora smittohärdar. Omkring 6 000 personer tros ha smittats på orten Ischgl under våren och därifrån fört smittan vidare till 45 länder.
När nu smittan når ny rekordnivåer ute i Europa vill flera länder hindra skidorterna från att igen spela rollen som superspridare. På torsdagen informerade Tysklands förbundskansler Angela Merkel landets parlament att regeringen påbörjat arbetet med att få till en gemensam lösning tillsammans med övriga EU-länder, skriver BBC.
”Tar med sig smittan”
Italien är ett av de länder som ställt sig positiva till en gemensam lösning. Landets premiärminister Giuseppe Conte har redan uppmanat landets invånare att avstå från skidåkning under jul och nyår. Han har samtidigt hotat att stänga gränsen mot grannen Österrike för att begränsa antalet skidåkare som tar sig över gränsen till Italen.
Giuseppe Conte har även lyft frågan om ett EU-gemensamt regelverk för att förhindra att skidåkare sprider smittan mellan länder.
– Om Italien skulle stänga ner sina skidorter utan stöd från Frankrike, Österrike och andra länder så finns risken att italienska turister reser utomlands och tar med sig smittan hem igen, sa premiärministern tidigare i veckan, enligt BBC.
Vill ha kompensation
Österrikes regering, som blivit stämd av en privat konsumenträttsgrupp för sin hantering av det stora coronautbrottet i Ischgl, har dock ställt sig kritisk till gemensamma regler för skidorterna inom EU.
Enligt Gernot Blümel, landets finansminster, skulle ett krav på stängning komma med krav på kompensation.
– De kommer behöva betala för det, kommenterade han saken enligt BBC.