Ukrainska soldater i gasmasker

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Per-Anders Enquist, Försvarsmaktens expert på skydd mot kemiska stridsmedel, om gasattacker i videon. Foto: Reuters/SVT

Ukraina anklagar Ryssland för ökade tårgasattacker vid fronten

Uppdaterad
Publicerad

Ukrainska soldater vittnar om systematiska och allt mer frekventa ryska gasangrepp. Målet uppges vara att få dem att lämna sina nedgrävda positioner.

– Det blir ett enormt tårflöde, det gör ont i ögonen och det blir svårt att andas, säger Per-Anders Enquist, Försvarsmaktens expert på skydd mot kemiska stridsmedel.

Flera medier, däribland SVT Nyheter, har tidigare skrivit om uppgifterna om enligt internationella avtal förbjudna gasattacker i Ukraina.

Enligt den ukrainska militären är det främst granater laddade med tårgasliknande ämnen som används, så kallade K-51-granater, men också andra varianter.

Kriget i Ukraina

– Nästan varje position vid vårt frontavsnitt har fått en eller två gasgranater släppta på sig varje dag, säger en ukrainsk officer vid Tjasiv Jar till The Telegraph, som pratat med flera soldater som vittnar om samma sak.

”Gasmasker har räddat fler än ett liv”, säger en annan militär.

I november förra året visade ukrainska myndigheter upp vad som sades vara en rysk K-51-granat i Donetskregionen. Foto: Ukrainas statliga gränsbevakningstjänst

Få bildbevis: ”Ingen trodde på oss”

Bilder som sägs visa ryska gasattacker har spridits i sociala medier samt på ryska och ukrainska nyhetssajter. De är mycket svåra att verifiera.

The Telegraph har dock via ombud fått tag i vad som sägs vara en rysk gasgranat som använts mot soldater i Ukrainas 53:e mekaniserade brigad.

Experter har kunnat verifiera att det är en K-51-granat, men inte att den är rysk.

– Mina killar hämtade den under eldgivning eftersom ingen trodde på att de attackeras med kemiska vapen, säger Rebekah Maciorowski, en amerikansk militärsjukvårdare som agerat mellanhand för tidningen.

Ryssland nekar

Ryssland har via sin ambassad i Nederländerna nekat till anklagelserna. Landet anklagade i sin tur Ukraina i februari för att ha använt gas i strid men utan att presentera några bevis.

Den 16 februari i år lämnade Ukraina in en sammanställning med 815 fall där ryska styrkor sägs ha använt sig av giftiga kemikalier, bland annat tårgas, till Organisationen för förbud mot kemiska vapen (OPCW). Fallen uppgavs då vara under utredning nationellt.

En representant för OPCW säger till Reuters att de inte fått någon förfrågan om utredningshjälp från vare sig Ryssland eller Ukraina. Källan uppger dock att uppgifterna om ryska gasgranater diskuteras inom verksamheten.

SVT Nyheter har sökt OPCW.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet