Ryan Routh, Trump och skärmdump från X

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det här vet vi om den misstänkte Ryan Rouths verksamhet i Ukraina, som används som ”bevis” för en mängd olika påståenden. Foto: TT/X

Ukraina och ”djupa staten”: Konspirationsteorier sprids om Trump-mordförsöket

Uppdaterad
Publicerad

Mord och mordförsök på världsledare erbjuder bördig mylla för konspirationsteorier – JFK och Olof Palme är bara två exempel.

Nu har ett misstänkt mordförsök på Donald Trump släppt lös en tidvattenvåg av teorier och spekulationer i sociala medier, i flera fall om Ukraina och ”den djupa staten”.

Vid 14-tiden på söndagen, lokal tid, utsattes presidentkandidat Donald Trump för ett andra misstänkt mordförsök.

Efter att 58-årige Ryan Routh uppgavs ha gripits som misstänkt var ryktesspridningen snart igång i sociala medier.

SVT verifierar

Ett återkommande tema är att mordförsöket ska ha varit iscensatt av Trump själv, för att avleda uppmärksamhet efter debatten mot Kamala Harris och hans uttalande om haitier som påstods äta katter.

Liknande grundlösa påståenden spreds efter Trump utsattes för mordförsöket 13 juli.

Då kretsade mycket kring Trumps öra – att det ”var oskadat” och därför bevis på att mordförsöket var ett bluff iscensatt av Trump, att han aldrig träffats av någon kula. En av bilderna som spreds faktakollades av AP, och visade sig vara från 2022.

”Hans öra växte tillbaka”. En bild som spreds i samband med första mordförsöket på Donald Trump. Inläggen påstår att Trumps oskadade öra är bevis på att han aldrig skjutits, men bilen är i själva verket från 2022, inte ”tagen idag” som delningstexterna påstår. Foto: X

Det finns inga bevis på att skjutningen ska ha varit iscensatt, och FBI bekräftade senare att Trump hade träffades av en kula.

Faktumet att Trump redan utsatts för ett mordförsök, och att få visste att han skulle vara på golfbanan, har varit huvudingredienserna i teorier om att antingen amerikanska staten eller ”den djupa staten” ska ligga bakom dådet – att det ska ha rört sig om ett insiderjobb.

Både föder och ökar splittringen i USA

Enligt SVT:s utrikesreporter Stefan Åsberg, grundar sig spridningen av konspirationsteorierna i splittringen i USA och kring Trump. Det låga förtroendet för både medier och myndigheter i landet gör även att många väljare söker alternativa svar.

– I många fall handlar det om att få sin egen uppfattning bekräftad och med hjälp av snabb spridning i sociala medier blir de här konspirationsteorierna en sanning för många. Även om de är helt obekräftade, säger han.

Stefan Åsberg menar även att målet med konspirationsteorierna är att skada politiska motståndare och skapa osäkerhet kring de rättsliga processer som inletts.

– Målet är ofta att påverka opinionen och öka engagemanget bland de egna väljarna och om möjligt påverka osäkra väljare, säger han.

Konspirationsteoretikern Alex Jones påstod under måndagsmorgonen upprepade gånger att underrättelsetjänster och amerikanska staten låg bakom mordförsöket. Foto: X

Det kanske vanligast förekommande temat är Ukraina, att den misstänkte på något sätt skulle ha agerat på ukrainsk order.

Republikanernas Marjorie Taylor Greene har antytt att mordförsöket ska vara kopplat till Ukraina. Foto: X

I dagsläget finns inga belägg för att mordförsöket ska ha kopplingar till Kiev som påstås.

Men vad vet vi om den misstänkte Ryan Rouths verksamhet i Ukraina, som används som ”bevis” för en mängd olika påståenden?

Se videon ovan för vår genomgång.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT verifierar

Mer i ämnet