Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se bomben FAB 500 och hör Ukrainas reaktion.

Rysslands nya vapen: Ombyggda bomber från sovjettiden – ”allvarligt hot”

Uppdaterad
Publicerad

Den senaste tiden har Ryssland börjat använda en ny typ av vapen, en glidbomb, som ukraina har svårt att bekämpa.

Bomben är i själva verket en gammal bomb från sovjettiden som modifierats.

Bomben har fått GPS och vingar som satts på med spännband av metall. Trots sin enkla konstruktion har den blivit ett reellt problem för Ukraina.

Enligt Arash Heydarian Pashakhanlou, forskare på Försvarshögskolan, får bomberna större räckvidd och bättre precision med modifieringen.

– Sedan blir de billigare än kryssningsrobotar också, säger han.

Bomberna avfyras från stridsflyg på områden som kontrolleras av Ryssland, dit ukrainas luftförsvar inte når. Sedan glidflyger de upp till 50 kilometer innan de träffar sitt mål. Glidbomber ska bland annat ha använts i området kring Bakhmut.

Krävs elektronik

Den ukrainska militäranalytikern Alexander Kovalenko säger till The Moscow Times, att de utgör ett allvarligt hot. Farhågor finns dessutom för att Ryssland kommer utrusta ännu större bomber med samma teknik.

Ukraina antas vara motvilliga att  använda sitt begränsade utbud av dyrt luftvärn mot förhållandevis billiga ryska bomber. Kostnaden för en enskild robot som avfyras av västlevererade luftförsvarssystemen Patriot och Nasam kan uppgå till miljontals dollar, skriver The Moscow Times.

Det är inte helt klarlagt om det ukrainska luftförsvaret inte kan slå ut bomberna för att de är för små, eller om det helt enkelt handlar om att de behöver hushålla med sina luftförsvarsrobotar, säger en analytiker som svarar under anonymitet, till tidningen.

”Ingen game changer”

Jörgen Elfving, analytiker med bakgrund inom militär underrättelse som följer utvecklingen på slagfältet, tror däremot inte att glidbomberna kommer få någon avgörande betydelse för kriget i stort. Det går nämligen inte att tillverka dem i större antal enligt honom.

– Gamla bomber finns det säkert gott om, men de behöver elektroniska komponenter för modifieringen. 

Elektronik är svårt att få tag på i Ryssland på grund av sanktionerna och den egna tillverkningen är ingen paradgren, enligt Elfving.

– Jag ser inte det här som en ”game changer”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.