En grupp människor sitter på en lasttraktor, där några är placerade på en tank som transporteras. De omgivande byggnaderna tyder på en lantlig eller arbetsam miljö. Situationen verkar vara stressig, och vädret är molnigt.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
David Welin är biträdande chef för UNHCR i Syrien och har varit på plats i landet sedan fyra år tillbaka: ”Det är den riktiga tragedin, det sker om och om igen”. Foto: AFP

UNHCR i Syrien: Trauman som kan ta en generation att läka

Uppdaterad
Publicerad

Över 115 000 människor har tvingats lämna sina hem sedan offensiven startade i Syrien.

– Det är den riktiga tragedin. Människor flyr inte bara en gång. De flyr om och om och om igen, säger David Welin, biträdande chef för UNHCR i Syrien.

– Jag skulle säga att trötthet och rädsla är två ord som beskriver väldigt mycket, framför allt bland barnen. Det är trauman som kommer ta oerhört lång tid att läka, kanske en hel generation, säger David Welin, biträdande chef för FN:s flyktingkommissariat UNHCR i Syrien.

Över 115 000 människor har drivits på flykt sedan jihadiströrelsen Hayat Tahrir al-Sham startade en blixtoffensiv i Syrien, enligt FN.

Samtidigt befinner sig sedan tidigare sju miljoner människor på flykt inne i landet, och fem miljoner syrier i grannländerna.

Ansträngt för flera sjukhus

Två stora sjukhus i Aleppo är nära bristningsgränsen. På landsbygden väster om staden som blivit hårt ansatt, finns inga fungerande offentliga sjukhus eller vårdcentraler enligt en lägesbedömning från hjälporganisationen.

– Min oro är att fler människor kommer att dö, drivas på flykt och sjunka ner i fattigdom. För varje år som går kommer det ta längre tid att bygga upp Syrien, säger David Welin.

Oklart hur hjälparbetet påverkas

UNHCR har för tillfället tillgång till alla områden i Syrien. David Welin säger att det är för tidigt att säga om hjälporganisationernas arbete kommer att försvåras.

– Det beror hur de väljer att hantera områden som de tar kontroll över. För närvarande är vi kvar där och arbetar så gott vi kan.

Inbördeskriget i Syrien har pågått i över tio år. Det humanitära situationen har varit ansträngd sedan en lång tid tillbaka.

– Innan sommaren kan man säga att situationen inne i Syrien kunde beskrivas som en bräcklig stabilitet. Frontlinjerna i Syrien har varit ganska frysta sedan 2020.

”Väldigt lite hopp om framtiden”

Han tror att de regimkritiska väpnade grupperna, med HTS i spetsen, som tagit kontroll över flera städer inklusive Aleppo och senast Hama, delvis såg en öppning när andra krig tog fokus.

– Offensiven som vi ser nu har uppstått på grund av ett vakuum eftersom många av de som stödjer Syriens regering är upptagna på andra håll, i Libanon och i vissa fall så långt bort som i Ukraina.

De flesta har elektricitet runt en halvtimme om dagen, det är svårt att få tag på rent vatten och det råder brist på sjukhus och skolor. Samtidigt är ekonomin nära en total kollaps, säger David Welin.

– Det är svårt att beskriva den desperation som råder i landet med väldigt lite hopp inför framtiden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.