Enligt Unicef är närmare 12,3 miljoner barn i Jemen i akut behov av förnödenheter. Coronaviruset skapar en ny nödsituation och förvärrar en redan svår humanitär situation, varnar Unicef för i sin nya rapport ”Yemen five years on: Children, conflict and Covid-19” som släpptes i dagarna.
Närmare 24 000 barn som redan är undernärda riskerar att dö och för att rädda barnen och bistå med förnödenheter i Jemen uppger Unicef att man behöver 48,5 miljoner euro innan augusti. Hittills har man fått hälften av den summan.
– Vi står nu inför flera utmaningar, det är konflikter, det är covid och nu brist på bistånd. Kombinationen av de här tre är en katastrof för vanliga människor i Jemen, säger Bismarck Swangin, chefskommunikatör för Unicef i Jemen till SVT.
Ekonomisk bistånd innan augusti
Läget vad gäller dricksvatten i Jemen är kritiskt och hjälpen behöver nå fram innan augusti, enligt Unicef.
– Vi kommer inte kunna förse över tre miljoner barn med dricksvatten, och vatten är dessutom viktigt för att tvätta händerna, säger Bismarck Swangin.
Coronaviruset tar fart
Enligt officiella siffror har 1 000 dödsfall av covid-19 rapporterats in i Jemen men statistik från områden som styrs av rebellgrupper finns inte.
Men siffrorna varierar och är betydligt högre. Enligt en rapport från London School of Hygiene & Tropical Medicine (LSHTM) kan över en miljon människor redan vara smittade med coronavirus i Jemen. I en modell förutspår de även att 85 000 kan ha dött av viruset i värsta fall.
– Situationen är komplicerad för vi vet inte de faktiska siffrorna vad gäller dödstal av coronaviruset i Jemen, säger Bismarck Swangin.
Sjukvården drabbad
I ett land vars sjukvård slagits ut på grund av väpnade strider och konflikter mellan olika aktörer finns mindre än fem sjukhussängar per 10 000 invånare.
Det är betydligt färre än Världshälsoorganisationens rekommendation som är tio sjukhussängar per 10 000 invånare.
FAKTA: KONFLIKTEN I JEMEN
Den våg av folkliga protester som bröt ut i arabvärlden i början av 2011 spred sig också till Jemen. I slutet av året lämnade dåvarande president Ali Abdullah Saleh ifrån sig makten och efterträddes 2012 av sin vicepresident Abd Rabbu Mansur Hadi.
Huthirebellerna kände sig åsidosatta och diskriminerade av centralregeringen och 2014 belägrade de huvudstaden Sanaa för att få igenom sina krav på ökat inflytande. De fick stöd av Saleh och ökade trycket ytterligare i början av 2015. President Hadi flydde till hamnstaden Aden och senare till Saudiarabien.
I mars 2015 började en saudiskledd militärallians flygbomba rebellmål. Sedan dess har över 10 000 människor dödats och miljontals drivits på flykt.
Ett avtal om eldupphör slöts i Sverige i december men inte mycket har förändrats på marken. FN-ledda samtal mellan parterna har fortsatt, men det finns ännu ingen lösning för en varaktig fred.
Västliga länder, av vilka en del stödjer alliansen, har pressat på för att få ett slut på konflikten, som allmänt ses som ett krig via ombud (proxykrig) mellan Saudiarabien och Iran.
Kriget har förutom alla dödade och skadade lett till undernäring och svält, samt till att över 24 miljoner människor är i behov av humanitärt bistånd.
Källa: TT