Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Israel och Hamas har kommit överens om tillfälligt eldupphör. Hör Lotta Sylwander, chef för program och påverkan på Unicef Sverige, i videon. Foto: MOHAMMED ABED

Unicef om eldupphöret i Gaza: Hoppas nu på breda humanitära transporter

Uppdaterad
Publicerad

Israel och Hamas har kommit överens om fyra dagars tillfälligt eldupphör och att sammanlagt 200 tillfångatagna personer ska släppas från båda sidor. Överenskommelsen ska träda i kraft inom 24 timmar.

– Det är ett otroligt viktigt andningshål för familjer just nu och speciellt för barnen i Gaza, säger Lotta Sylwander, chef för program och påverkan på Unicef Sverige.

Enligt avtalet mellan Israel och Hamas ska terrororganisationen släppa ett 50-tal gisslan i utbyte omkring 150 palestinska fångar. Under de fyra dagars eldupphör som avtalet omfattar kommer även 200 lastbilar med förnödenheter släppas in i Gaza.

– Att man får tid att ta hand om sina sårade och döda samt kan förflytta sig till säkrare områden i Gaza är väldigt värdefullt. Att det kommer in mer humanitär hjälp kommer också ha väldigt stor betydelse, säger Lotta Sylwander på Unicef.

Krig mellan Israel och Hamas

Innan Israels totala blockad av Gazaremsan den 7 oktober passerade 500 lastbilar gränsen in till Gaza varje dag, enligt FN-organet för palestinska flyktingar, UNRWA.

”Utan vatten kan man inte vårda”

Vattenbristen är ett faktum i Gaza och utan vatten går det inte att leva i området eller att bedriva sjukvård, menar Sylwander.

– Bristen på vatten är en gravt försvårande del och avgörande när det kommer renlighetsperspektivet när det kommer till att ta hand om sjuka och sårade. Utan vatten kan man inte vårda eller leva i Gaza, säger hon.

”Hoppas på breda humanitära transporter”

Exakt vilken humanitär hjälp som kommer att släppas in i Gaza är dock inte klarlagt.

– Jag hoppas på breda humanitära transporter som innehåller det som människor behöver för att överleva inklusive bränsle och vatten. Men vi vet inte just nu vad som kommer ta sig in, säger Lotta Sylwander.

Även om humanitär hjälp i form av vatten och mediciner når området under de kommande dagarna så finns det väldigt få fungerande sjukhus och klinker.

– I många fall har vårdpersonal har själva drabbats så effektiviteten och kapaciteten att vårda både krigsutsatta och patienter med ”vanliga” sjukdomar är väldigt svår.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krig mellan Israel och Hamas

Mer i ämnet