• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Bergvik i Söderhamns kommun, Gävleborgs län. Det brinner kraftigt i ett radhus. Räddningsledaren uppmanar människor och trafik i området att hålla sig borta. Information om händelsen kan fås på restaurangen vid Bergviks IP. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Gävleborg.

En delad bild som visar tre sektioner: till vänster syns en astronaut som arbetar på månens yta med solpaneler och månlandskap i bakgrunden; i mitten är en person iklädd en jeansjacka med en neutral kroppsspråk; till höger visas en närbild av en astronaut som undersöker månens yta med grå klippblock i bakgrunden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se bilder från invigningen av rymdcentret i klippet ovan. Foto: ESA / DLR / SVT

Unik reproduktion av månens yta ska förbereda astronauter

Publicerad

Den 700 kvadratmeter stora forskningsanläggningen utanför tyska Köln ska enligt experter vara den mest exakta kopian av månens yta i världen. Här ska astronauter träna inför kommande månuppdrag.

Bakom anläggningen står Centrum för tysk rymdfart, DLR, och den europeiska rymdorganisationen ESA. Hallen är fylld med 900 ton sand samt olika stenar och kratrar för att återskapa månens yta.

Utöver att astronauter från hela världen ska kunna öva här ska olika utvecklare också kunna testa ny utrustning för att se hur de står pall mot månens extrema förhållanden.

Framsteg

– Det är viktigt eftersom vi vill att saker ska gå fel på jorden innan de gör det på månen, säger en av projektledarna, Juergen Schulz.

ESA hoppas att anläggningen ska kunna hjälpa europeiska astronauter att ta sig till månen via Nasas Artemis-program, som planerar att ta människor till månen igen, under de kommande åren.

Skicka gärna in tips på framsteg till: framsteg@svt.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Framsteg

Mer i ämnet