Högsta domstolen i USA slår fast att alla amerikaner har rätt att bära vapen – även offentligt. Foto: Anna Moneymaker/TT

USA: HD stoppar restriktiv vapenlag

Uppdaterad
Publicerad

Högsta domstolen i USA har röstat ned en restriktiv vapenlag i New York, som innebar att det krävdes tillstånd för att bära vapen i delstaten.

Domstolen slår fast att alla amerikaner har rätt att bära vapen – även offentligt, vilket innebär att delstater med restriktiva vapenlagar kan behöva foga sig. I sitt beslut slog domarna ner på den New York-lag som krävt att amerikanare måste visa ett särskilt behov av att bära ett vapen för att få en licens att bära en offentligt.

Domarna konstaterade att kravet bryter mot det andra tillägget i konstitutionen om ”rätten att hålla och bära vapen.” Clarence Thomas, en av domarna, konstaterar: ”Konstitutionen skyddar individens rätt att bära pistol för självförsvar utanför hemmet.”

Det är högsta domstolens första stora vapenbeslut på mer än ett decennium och kommer samtidigt som kongressen arbetar med att ändra vapenlagarna efter skjutningar i flera delstater.

President Biden: ”Är djupt besviken”

Utöver staden New York ligger flera av USA:s största städer i delstater med liknande lagar – bland annat Los Angeles i Kalifornien och Boston i Massachusetts – som förväntas överklagas på liknande sätt. Ungefär en fjärdedel av USA:s befolkning lever i delstater som kan påverkas av HD:s dom.

Domen faller i en tid då vapenlagar är högt upp på den politiska agendan i USA, efter flera masskjutningar som, bland annat, skolskjutningen i Uvalde i Texas då 19 elever och två lärare sköts ihjäl.

President Joe Bidens regering hade uppmanat domarna i HD att rösta för att upprätthålla New York-lagen. I ett pressmeddelande efter beskedet beklagar han beslutet.

”Jag är djupt besviken över högsta domstolens beslut. Denna dom strider mot både sunt förnuft och konstitutionen, och borde oroa oss alla djupt.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.