Parlamentsledamoten Eva Biaudet

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Är Finland bättre på att ha is i magen? Klicka på klippet för att höra parlamentsledamoten Eva Biaudet om vad som hjälpte landet i Natoförhandlingarna.

Ledamoten tror det har hjälpt Finland att ha Ryssland som granne

Publicerad

Finlands och Sveriges Natoansökningar lämnades in samtidigt, men har kommit olika långt på vägen. Det kan bero på det finländska lugnet, tror Eva Biaudet, parlamentsledamot i Finland – som också säger att Sverige i Finlands ögon verkat nervöst i förhandlingarna med Turkiet.

Knappt ett år efter att förhandlingarna om Finlands och Sveriges Natomedlemskap inletts ser Finland ut att kunna gå med inom en snar framtid. Sveriges ansökan har däremot inte kommit lika långt. Bromsklossen har varit Turkiet, som inte vill ratificera ansökan innan Sverige uppfyller landets krav.

Eva Biaudet, ledamot för Svenska folkpartiet i Finland, säger till Utrikesbyrån att problemen som uppstått handlar om Turkiet, inte om vad Finland och Sverige gör. Men Finland har också haft en annan inställning gentemot de turkiska kraven än Sverige, menar hon.

Utrikesbyrån

– Här i Finland känner man att Sverige blev nervöst på något sätt. Man tänkte att det kanske skulle hjälpa om man lät som att man lyssnade väldigt mycket på Turkiet. Finlands uppfattning är att det egentligen inte har att göra med vad vi gör. Vi tycker att vi har uppfyllt alla krav och kriterier och därför är det i allas intresse att släppa in oss.

”Inte första gången ett stort land försöker pressa”

Biaudet säger att det kanske också hjälpt Finland att dela landsgräns med Ryssland.

– Vi är vana vid att ha en granne som man behöver fundera på hur man beter sig med. Det är inte första gången ett stort och mäktigt land försöker pressa oss.

Oavsett hur det går med Natomedlemskapet hoppas hon att Sverige och Finland ska fortsätta samarbeta i framtiden.

– Vi har visat nu att det är möjligt. Det är givet att vi ska fortsätta samarbeta inom försvaret. Jämställdhetsfrågor och människorättsfrågor kan vi också driva tillsammans i till exempel EU.

Se mer om Sveriges och Finlands relation under Natoförhandlingarna i Utrikesbyrån: Finska sveket på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Utrikesbyrån

Mer i ämnet