Män köar till valurnorna utanför en lokal i staden Qom, söder om Teheran. Foto: Scanpix

Nu börjar presidentvalet i Iran

Uppdaterad
Publicerad

Vallokalerna har öppnat i Iran. Runt 50,5 miljoner väljare har rätt att delta i valet av ersättare till förre ledaren Mahmoud Ahmadinejad.

Till valet går sex kandidater – alla godkända av landets religiösa ledare, väktarrådet, som sållat bland de 686 personer som registrerat sig.

Irans högste ledare, ayatolla Ali Khamenei, har vädjat om stort valdeltagande bland folket. Och flera var på plats tidigt i morse när lokalerna öppnade.

Presidentval i Iran 2013

– Det här är en plikt. Jag hoppas att nästa president ska göra något för oss och de arbetande, säger en kvinna till TT. Hon tillade att hon skulle rösta på Teherans borgmästare, Muhammed Baqer Qalibaf, som betecknats som ”pragmatisk konservativ”.

Chans till förändring

Enligt Ali Hajighasimi, docent i politisk sociologi, är det visserligen den religiösa makteliten som håller i trådarna när man nu går till val. Men det finns demokratiska inslag, och det som händer under dagen är viktigt för folket.

Bland kandidaterna finns en man som anses vara mer reformistisk än de andra, Hassan Rohani. Enligt Ali Hajighasimi är han folkets chans till förändring.

– Nu har allmänheten chans att yttra sig. De kan gå till valurnorna och se till att han får så många röster som möjligt, säger han till Gomorron Sverige.

Presidentens kandidat fick nej

Hassan Rohani har stöd bland landets reformister och har, under de senaste två – tre dagarna, plötsligt även fått stort stöd från allmänheten.

– Han står för förändring i Iran. För ekonomisk politik, kärnteknikprogrammet och förhandling med omvärlden. Han är villig att lösa problem på ett mer fredligt sätt, säger Ali Hajighasimi.

Även om inte Hassan Rohani vinner valet menar Ali Hajighasimi att Iran går en ny framtid till mötes. Den förre ledaren, Mahmoud Ahmadinejad, får inte väljas om och hans enda förslag till efterföljare fick avslag av landets präster.

Kvar finns en konservativ kandidat som anses ligga nära den förre presidentens linje, men opinionssiffror talar inte till hans fördel.

– Om någon av de konservativa vinner blir det en mjukare regering, närmare mitten, säger Ali Hajighasimi.

”Regimen har inte råd med protester”

När vallokalerna nu öppnar strömmar landets befolkning för att göra sin röst hörd. Efter förra valet – som följdes av våld, brutalitet och stora protester – är den stora frågan: kommer det att gå rätt till?

– Jag tror inte att det kommer att ske något större valfusk den här gången. Regimen inte råd med fler protester efter Arabiska våren, säger Ali Hajighasimi.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Presidentval i Iran 2013

Mer i ämnet