På flera håll i Frankrike saknas kranvatten på grund av den historiska torkan. Foto: Christine Olsson/TT/Gaizka Iroz

Värsta torkan någonsin i Frankrike – krisgrupp har satts in

Uppdaterad
Publicerad

En ny våg av extremhetta har förvärrat torkan i Frankrike. Så gott som varje landsdel är påverkad, men i 100 kommuner är till och med kranvattnet slut. Nu kallar regeringen in en krisgrupp och uppmanar befolkningen att vara sparsam med dricksvattnet.

Frankrike går igenom den värsta torkan någonsin, varnar Frankrikes premiärminister Elisabeth Borne.

”Ställd inför denna historiska situation har premiärministern beslutat att aktivera en departementsöverskridande krisgrupp och uppmanar alla att spara på vattnet”, uppger Bornes kansli enligt TT.

Dricksvatten slut

I över 100 kommuner i sydöstra Frankrike är torkan så omfattande att det inte längre finns vatten i kranarna. Andra kommuner har uppmanats att spara på kran- och dricksvattnet.

Den franska staten arbetar även med att koordinera så att dricksvatten kan köras till de drabbade områdena med lastbilar.

Torkan innebär en ”katastrof” för landets bönder samt för ekosystemen och den biologiska mångfalden, skriver premiärministerns kansli i ett uttalande.

De höga temperaturerna har ökat avdunstningen från sjöar och vattendrag vars nivåer sjunkit precis då bevattningsbehovet är stort inför höstens skördetider.

Påverkar energiproduktionen

Även energibolaget EDF har tvingats minska aktiviteten vid flera kärnkraftverk. På grund av de ringa vattenivåerna i intilliggande floder och den stigande temperaturen av deras vatten har man haft problem med att kyla ner reaktorerna.

Dessutom att i ett sådant läge släppa tillbaka normala mängder av det vatten som använts för att kyla reaktorerna skulle innebära ytterligare temperaturhöjningar som bedöms vara skadliga för djur- och växtliv.

Kritik

Regeringen har reagerat med att sätta in en krisgrupp och uppmanar alla att spara på vattnet. Dock är golfbanor undantagna och fortsätter att vattnas, vilket har lett till växande kritik gällande regeringens hantering av landets svåraste vattenkris hittills.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.