Det är Troskongregationen, som förkunnar katolsk doktrin, som menar att katolicismen inte ska välsigna samkönade par. Detta som svar på en fråga till kongregationen om hur katolska präster ska förhålla sig till homosexuella par.
En del katolska församlingar vill ge sådana välsignelser för att välkomna fler till kyrkan – men Vatikanen säger nu alltså tvärt nej.
Inte vad påven sagt tidigare
Det här går tvärtemot mycket av det Påve Franciskus har sagt genom åren. När han tillträdde för åtta år sedan överraskade han genom att deklarera att den katolska kyrkan ska vara öppen också för frånskilda, homosexuella och för kvinnor som gjort abort.
– Om en homosexuell person har den sanna viljan och söker Gud, är jag inte den som kan döma henne, sa Franciskus då.
Och så sent som i oktober förra året medverkade i en dokumentär där han uttryckte sitt stöd för samkönade partnerskap. Han ville se en civil lag som tillät samkönade partnerskap, utan att ändra kyrkans syn på saken.
Beskedet i dag från Vatikanen innebär att det mäktigaste departementet inom katolicismen, Troskongregationen, anser att alla välsignelser som katolska präster utfärdat till homosexuella par är otillåtna. Och påven ställer sig bakom det.
Katolsk präst besviken
Den katolska prästen Bryan Massingale, som själv är öppet homosexuell, blev besviken när han fick beskedet.
– Att höra folk beskriva homosexuellas önskan efter kärlek och ömhet som syndigt gör mig förkorossad, säger han.
Massingale har under de senaste 20 åren varit en av få katolska präster som öppet gått emot kyrkans linje.
– Jag är rädd att sådana här handlingar gör att kyrkan framstår mindre trovärdig för allt fler människor, säger han.