Mannen bakom konceptet är den indiskfödde Bikram Choudhury, 75. På 70-talet kom han till USA och blev en supersuccé bland Los Angeles kändisar. Iklädd korta svarta badbyxor och ett dyrt armbandsur blev han stenrik på sina yogakurser och byggde upp en miljonbusiness med 650 yogacenter.
40 graders värme
Bikramyoga praktiseras i 40 graders värme. De strikta 26 positionerna och två andningsövningarna genomförs under 90 minuter. Efter mycket svett och ansträngning utlovas möjligheter till viktnedgång och positiva effekter på diabetes, högt blodtryck, sömnsvårigheter och ledbesvär.
När gurun Bikram började undervisa och certifiera instruktörer från hela världen kom anmälningar om sexuella övergrepp, maktmissbruk och diskriminering. I en ny dokumentärfilm av den Oscarsbelönade regissören Eva Orner träder kvinnor fram och berättar.
Stämd för sexövergrepp
Sedan 2013 har sex kvinnor stämt Bikram Choudhury för sexuella övergrepp och våldtäkter. Några av dem har gjort upp i privata förlikningar.
Choudhurys tidigare juridiska rådgivare, advokaten Micki Jafa-Bodden, har fått rätt mot honom i domstol. Choudhury dömdes att betala 70 miljoner kronor i skadestånd, bland annat för sexuella trakasserier och för att ha avskedat Jafa-Bodden på felaktiga grunder. Men i stället för att betala lämnade han USA.
Förnekar anklagelserna
Bikram Choudhury har förnekat alla anklagelser. I en intervju i ABC 2016 beklagar han sig att över att ”alla kvinnor älskar honom”. I dokumentärfilmen framgår att han nu leder kurser i Mexiko.