• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Professor Thomas Rid är kritisk till hur USA hanterar hemlig information. Foto: EPA/JIM LO SCALZO/TT/REUTERS

Experten: Vem vågar berätta hemligheter för USA?

Uppdaterad
Publicerad

Den senaste läckan av vad som sägs vara hemliga dokument från försvarshögkvarteret Pentagon riskerar få konsekvenser för USA:s underrättelsesamarbete med andra länder. Den slutsatsen drar Thomas Rid, professor i strategiska studier vid Johns Hopkins universitetet.

– Den här informationsläckan är unik jämfört med tidigare läckor, säger Thomas Rid till nyhetsbyrån Reuters.

Till skillnad från andra läckor där informationen kommit från enbart en källa, som till exempel Nationella säkerhetsmyndigheten (NSA), är de nya dokumenten sammanställningar från flera kvalificerade källor. Bland dem finns sannolikt också mänskliga resurser, det vill säga spioner.

Misstänkta Pentagonläckan

– Framtida resurser kommer att ställa sig frågan, ska jag verkligen spionera för USA:s räkning om de inte kan behålla hemligheter?

Thomas Rid anser att den största skadan är att USA:s allierade kan börja ifrågasätta hur mycket underrättelseinformation de ska dela med sig av.

Hör vad professorn i strategiska studier har att berätta i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misstänkta Pentagonläckan

Mer i ämnet