Venezuelaner i hela Latinamerika demonstrerar i försvar för oppositionen

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Venezuela är kidnappat”, säger Juliany Rivas, en oppositionell i Mexico City. Valkonflikten i Venezuela har utlöst stora protester i Latinamerika. Foto: Reuters

Venezuelaner i hela Latinamerika demonstrerar i försvar för oppositionen

Uppdaterad
Publicerad

Efter att Venezuelas opposition kallat till landsomfattande protester mot den sittande regimen och president Nicolás Maduro, hölls under lördagen protester i flera städer, både i Latinamerika och på andra håll i världen.

Tusentals venezuelaner viftade med flaggor när oppositionsledaren María Corina Machado tog sig genom Caracas gator på en lastbil på lördagen. Till folkmassan av jublande anhängare som samlats i huvudstaden ropade hon ”frihet” och sa att ”varje röst ska respekteras”, enligt nyhetsbyrån AP.

– Låt världen och alla i Venezuela inse att den tillträdande presidenten är Edmundo González, sa Corina Machado.

I flera andra städer i Latinamerika hölls demonstrationer, för att försvara oppositionens anspråk på seger över Nicolás Maduro i det omtvistade presidentvalet den 28 juli. Stöddemonstrationer hölls under dagen på andra håll i världen, däribland Tokyo och Sydney.

Maduro: Gömmer sig ”i en grotta”

Edmundo González Urrutia, som hållit sig gömd sedan valdagen, dök inte upp vid demonstrationen i Caracas. Han har uppmanat Maduro att respektera folkets vilja och lämna ifrån sig makten.

Maduro å sin sida anklagar González Urrutia för att sitta gömd ”inne i en grotta”.

– Och han förbereder sin flykt från Venezuela. Edmundo Gonzalez Urrutia tar pengarna och åker till Miami, mina vänner.

Valet vanns, enligt landets valkommission (CNE) som kontrolleras av personer lojala med Maduro, av den sittande presidenten. Oppositionspartiet hävdar att det har förekommit valfusk, och CNE har inte presenterat någon detaljerad röstningsdata som styrker Maduros vinst.

Ifrågasatt valresultat

Valresultatet har ifrågasatts av ledare i flera latinamerikanska länder, bland andra Chiles president Gabriel Boric. Brasiliens president Luiz Inácio Lula och Colombias dito Gustavo Petro har föreslagit att omval ska hållas, något både oppositionen och Maduros styre har avvisat.

USA:s utrikesminister Antony Blinken har sagt att det finns ”överväldigande bevis” för att Edmundo González Urrutia fick flest röster. EU och FN har också riktat hård kritik mot valet.

Även presidentvalet 2018 har ifrågasatts och kallats för varken fritt eller rättvist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.