Edmundo gonzalez vinkar till publik.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Därför har González flytt Venezuela” – hör SVT:s Latinamerikakorrespondent Tigran Feiler om beskedet. Foto: HENRY CHIRINOS

Venezuelas presidentkandidat Edmundo González har landat i Spanien

Uppdaterad
Publicerad

Venezuelas tidigare presidentkandidat Edmundo González Urrutia har landat i Spanien där han lovats politisk asyl.

Nu är han en av drygt sju miljoner venezolanerna som lämnat det krisande landet det senaste decenniet.

– Det är bland annat det som gör att Venezuela hamnat så mycket i omvärldens fokus, säger SVT:s Latinamerikakorrespondent Tigran Feiler.

Efter presidentvalet i juli hamnade Venezuela i en politisk kris. Både sittande presidenten Nicolás Maduro och oppositionen utropade sig till segrare.

Sedan dess har Edmundo González Urrutia i princip hållit sig gömd. Rädd för att gripas av regimen efter att en arresteringsorder utfärdats av landets högsta domstol.

Politisk asyl i Spanien

På lördagen landade oppositionsledaren i Spanien där han nu lovats politisk asyl.

Venezuelas vicepresident, Delcy Rodríguez, säger enligt AP att regeringen valt att ge González Urrutia fri passage ut ur landet för att att kyla ner det politiska läget i landet.

– Man säger att man gått med på det här för att garantera lugnet i landet, säger Tigran Feiler.

Samtidigt ifrågasätts Maduros valseger från allt fler håll. EU, USA, FN och flera av Venezuelas grannländer påpekar att valdata inte har redovisats i sin helhet, skriver TT.

Många lämnar landet

De senaste tio åren har miljoner människor lämnat Venezuela. Venezolaner har blivit den enskilt största gruppen som försöker ta sig in i USA från Mexico, enligt Tigran Feiler.

– I USA är den här frågan stekhet inför presidentvalet.

Men Venezuela sitter också på världens största kända oljereserv.

– Därför har landet också blivit en viktig bricka i en geopolitisk maktkamp. USA har länge försökt påverka utvecklingen – bland annat genom sanktioner, säger Tigran Feiler.

Hör honom berätta mer om bakgrunden till oppositionsledarens flykt från landet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.