”Vi såg blodet och våra dödade kamrater”

Publicerad

I Ukraina har de ryska styrkornas artilleri nu pressats tillbaka så långt att de inte längre kan skada staden Charkiv, men efter sig lämnar de en svårt sargad stad.

I mars besköt Ryssland den regionala myndighetsbyggnaden i centrala Charkiv med flera raketer. Den första explosionen slet inte bara sönder husets fasad, utan också hela innanmätet.

Bilderna på den första raketens direktträff chockade både Ukraina och omvärlden. Det var ett skräckinjagande prov på ryska angrepp mitt i Ukrainas näst största stad.

Kriget i Ukraina

Officeren Oleg Supereka var på plats när attacken inträffade. Han minns tydligt sin första reaktion.

– Alla som befann sig här kände nog precis samma sak: ilska. Och det var en ilska som mångdubblades när vi såg den enorma förödelsen i stadens centrala delar. Vi såg blodet och våra dödade kamrater.

Borgmästaren: 108 av 200 skolor är förstörda

Än i dag är flyglarm och mullret av artilleri del av vardagen, men de ryska styrkorna har pressats bort.

– Det är förstås väldigt mycket som har förstörts. Många stadsdelar är förstörda. 108 av 200 skolor i staden är förstörda. De ryska angriparna har gett sig på många kulturella världsarv. Det är förstås fruktansvärt, säger borgmästaren Ihor Terechov

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet