FN:s före detta klimatchef Christiana Figueres och kökspersonal som serverar kött. Foto: Michel Euler/Tomas Oneborg/SvD/TT

Förra FN-chefen vill förbjuda kött på restauranger: ”Vill de äta kött får de göra det utanför”

Uppdaterad
Publicerad

I jakten på hållbar mat föreslår FN:s före detta klimatchef Christiana Figueres att köttätare ska behandlas likadant som rökare på krogen.

– Vill de äta kött får de göra det utanför restaurangen, säger hon.

Jordens befolkning fortsätter att växa. År 2050 spås antalet människor på planeten ha vuxit från dagens 7,5 miljarder till någonstans runt 10 miljarder. Dessutom fortsätter vi att flytta till städer och inom en snar framtid kommer en tredjedel av världens befolkning att bo i tätbebyggda områden.

Problemen ovan lyfts fram i en paneldebatt om framtidens matförsörjning på teknikkonferensen Websummit i Lissabon. Ett av de mest radikala förslagen ger FN:s före detta klimatchef Christiana Figueres, som var ansvarig för att förhandla fram Parisavtalet.

– Jag gillar att tänka utanför boxen. Hur skulle det vara om restauranger om 10-15 år skulle börja behandla köttätare på samma sätt som rökare behandlas? Vill de äta kött får de göra det utanför restaurangen, här inne äter vi inte kött, säger Christiana Figueres.

Uppmaningen ger hon med anledning av att en av de största klimatbovarna är just köttet. Hon hänvisar till att av den totala ytan på jorden som används till matproduktion så används 80 procent till köttproduktion, dvs uppfödning och odling av foder. Endast 20 procent används till växtbaserad föda för människor.

Matsvinnet ett av de största problemen

Robert Opp, från organisationen World Food Program, nickar gillande åt Christiana Figueres idéer men lyfter också fram matsvinnet som ett av de största problemen inom matförsörjning.

– En tredjedel av världens mat slängs, det gäller både i välbärgade och i tredje världen-länder. Det är ett otroligt slöseri med mat. Konsumenternas beteende måste förändras, säger Robert Opp.

Christiana Figueres fyller i och säger att den mat som slängs måste återbördas till odlingsjorden.

– Dåliga jordar måste göras produktiva igen. Överbliven mat är ett utmärkt organiskt gödningsmedel och måste tillbaka ner i jorden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.