Valdeltagandet blev verkligen högt. 87 procent gick till valunorna i Turkiet, enligt siffror från landets valmyndighet. Detta fick valsegraren och presidenten Recep Tayyip Erdoğan att i sitt segertal prata om hur Turkiet levererat en ”uppläxning i demokrati för omvärlden”.
Uttalandet får nu Sveriges utrikesminister att reagera, på väg in till EU:s utrikesministermöte i Luxemburg uttrycker hon sig skeptiskt kring Erdogans påstående.
– De kan inte säga att de ska ge andra länder lektioner i demokrati, säger Margot Wallström (S) till SVT Nyheter, och fortsätter:
– Inte när oppositionsledare (i Turkiet) har suttit fängslade. Hela kurdfrågan och den ekonomiska utvecklingen är också jättestora utmaningar.
Hoppas på EU-närmande
Av kritikerna kallas han för en sträng auktoritet som hårt och skoningslöst trycker ned sin opposition. Supportrarna hyllar sin Erdogan, dominanten inom turkisk politik de senaste 15 åren – ledaren som de menar äntligen bringar välstånd och stabilitet till landet.
Margot Wallström säger till SVT Nyheter att beskedet om att Erdogan omvalts innebär ”jättestora utmaningar för Turkiet”.
– Vi får hoppas att undantagstillståndet upphör, och att det sker reformer som tillåter att Turkiet närmar sig EU igen.
Vad betyder det för demokratin att Erdogan sitter kvar med utökade befogenheter?
– Tyvärr har jag inte jättestora förhoppningar om en mer demokratisk utveckling, men vi måste ge Erdogan en chans. Om oppositionspartier kan ta sig in i parlamentet kan det påverka. Men utvecklingen i Turkiet är oroväckande sedan flera år, säger hon till SVT Nyheter.