En arbetare blandar desinfektionsmedel som ska sprutas på gatorna för att försöka förhindra spridning av ebola-viruset i staden Monrovia, Liberia. Foto: TT

WHO varnar för ebolakatastrof

Uppdaterad
Publicerad

Ebolautbrottet i Västafrika är utom kontroll – men kan hindras från att växa i omfattning, förklarade Världshälsoorganisationens (WHO) chef Margaret Chan under ett möte på fredagen med presidenterna för Guinea, Liberia, Sierra Leone och Elfenbenskusten.

”Utbrottet växer snabbare än våra ansträngningar för att få det under kontroll. Om situationen fortsätter att förvärras kan konsekvenserna bli katastrofala i fråga om förlorade liv, men också i form av allvarliga socioekonomiska splittringar och en stor risk för spridning till andra länder”, säger Chan i ett skriftligt uttalande.

Presidenterna har samlats i Guineas huvudstad Conakry för att samordna utplaceringen av hundratals sjukvårdspersonal som del i ett stödpaket på 100 miljoner dollar.

Ebolautbrott

Vädjar till omvärlden om hjälp

Liberias president Ellen Johnson Sirleaf vädjar till omvärlden om hjälp med fler läkare och sjukvårdsmaterial för att bekämpa utbrottet. Johnson Sirleaf säger i en intervju med tv-kanalen CNN att krisen börjar utvecklas till en katastrof:

– Det är inte ett liberianskt problem eller ett guineanskt problem. Det är ett internationellt problem.

Knackar dörr för att hitta drabbade

Liberia har stängt alla landets skolor för att stoppa spridningne av viruset, och i Sierra Leone har man skickar ut team som knackar dörr i sökandet efter ebolapatienter och andra som kan ha exponerats för det dödliga viruset.

Ebolaepidemin i Västafrika är den värsta någonsin. Minst 729 människor har dött sedan utbrottet uppdagades i mars i Kailahun i Sierra Leone.

Svenske Raul Paredes som arbetar för Röda Korset och varit i Sierra Leone har sagt till SVT att två stora problem för de som jobbar med att bekämpa sjukdomen är falsk ryktesspridning och rädsla hos de drabbade för att uppsöka vård.

Ebolautbrottet i Västafrika

  • Minst 729 människor har dött av ebolaviruset i Sierra Leone, Liberia och Guinea, enligt WHO. Omkring 1 300 fall har registrerats sedan utbrottet i februari.
  • Det finns flera ebolasorter. Den dödligaste, Ebola Zaire, härjar nu i Västafrika.
  • Det finns inget vaccin eller annat botemedel mot viruset. Patienten insjuknar snabbt i influensaliknande symptom som hög feber, huvudvärk, diarré och muskelvärk. (TT)

Källor: AFP, Reuters

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ebolautbrott

Mer i ämnet