Finlands inrikesminister Mari Rantanen

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Finlands inrikesministeri Mari Rantanen på ett ministermöte i Spanien i juli. Foto: Raquel Manzanares, EPA

Finland planerar striktare krav för medborgarskap – oklart om regler för svenskar påverkas

Uppdaterad
Publicerad

Nordiska medborgare kan i dagsläget få finskt medborgarskap redan efter två år i landet även om det allmänna kravet på hemvisttid är fem år. Men Finlands regering planerar nu att höja kravet på hemvisttid vid ansökan om medborgarskap och då kan även reglerna för landets nordiska grannar ändras.

Finlands nya regering vill höja hemvistkravet – alltså den lägsta tillåtna tiden som den som vill få finskt medborgarskap ska ha bott i landet – från det nuvarande fem år till åtta. Nordiska medborgare har hittills varit undantagna femårskravet och kan idag bli finska medborgare redan efter två år i landet. Men inrikesministern Mari Rantanen vill i nuläget inte utesluta en höjning av hemvistkravet även för dem.

– Nordiska medborgare nämns inte särskilt i regeringsprogrammet. Men när beredningen kommer igång så kommer vi självklart att respektera avtalet mellan de nordiska länderna och överväger noga vilka nya förutsättningar som ska gälla för nordiska medborgare. Men när projektet än så länge endast finns i regeringsprogrammet, har vi inte hunnit bedöma frågan om det blir skärpta regler för nordiska medborgare, säger Mari Rantanen.

I videon hör du hela svaret på frågan om striktare krav på hemvisttid kan komma att tillämpas även för nordiska medborgare.

Sverige ska inte ändra hemvistkravet för nordbor

Även i Sverige planerar regeringen tillsammans med Sverigedemokraterna att införa striktare krav för medborgarskap. Likt Finland vill regeringen kräva minst åtta års hemvisttid i landet. Nordiska medborgare är även i Sverige ett undantag och kan få medborgarskap redan efter två år enligt det svenska Migrationsverket (se Migrationsverkets sida för mer information).

Trots de planerade ändringar i den allmänna hemvisttiden kommer nordbor att ha kvar sitt privilegium i Sverige även i framtiden.

– Det finns inga planer på att ändra reglerna för nordiska medborgare, skriver migrationsminister Maria Malmer Stenergard i ett mejl till SVT Uutiset.

Nordiska länder har samarbetat i medborgarskapsfrågor sedan länge för att underlätta medborgarskapsprocessen för sina medborgare i resten av Norden.

Hemvisttiden för finskt medborgarskap för nordiska medborgare

  • En nordisk medborgare som har bott två år i Finland kan ansöka om medborgarskap i landet. Hittills i år har 18 svenska och en norsk medborgare fått finskt medborgarskap genom ansökan.
  • För en nordisk medborgare som har bott fem år i Finland räcker det att anmäla sig för att få medborgarskap. Hittills i år har 421 svenska, 12 norska, 6 danska och 2 isländska medborgare fått finskt medborgarskap genom anmälan.

Förutom hemvisttiden ställer Finland också andra krav för nordiska medborgare som vill få finskt medborgarskap. Mer information om detta hittar du på Migrationsverkets sida.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.