För att räknas som behörig att undervisa i särskolan, måste man förutom lärarexamen ha en speciallärarutbildning med inriktning mot intellektuell funktionsnedsättning.
– Det utbildas väldigt få speciallärare med den specialinriktningen, säger Stockholms grundskoledirektör Lee Orberson.
– Och det är en utmaning för oss att få fler som har den utbildningen att jobba i våra verksamheter. Vi försöker göra verksamheten mer attraktiv och visa på värdet att jobba i den.
Alla lärare vill inte jobba med elevgruppen
– En del har blivit lärare för att de brinner för sitt ämne och även om vi har kunskapsfokus i grundsärskolan så är det så mycket mer, man jobbar med många andra förmågor också. De som jobbar i grundsärskolan vill verkligen jobba med den här elevgruppen, men det vill inte alla lärare, konstaterar Orberson.
– Vi tillsammans som huvudmän, och andra aktörer, måste lyfta grundsärskolan och visa på att det är en fantastisk verksamhet där man kan göra jättestor skillnad.
Nya namn från juli 2023
Från den 2 juli 2023 byter grundsärskolan namn till anpassade grundskolan. Gymnasiesärskolan byter namn till anpassade gymnasieskolan. Uttrycket utvecklingsstörning ersätts med intellektuell funktionsnedsättning.
Källa: Skolverket