– Ofrivillig ensamhet är ett samhällsproblem som många drabbas av och som kan ha stora negativa effekter på hälsan. Därför gör regeringen en stor satsning nu. Civilsamhället och föreningslivet ska få bättre möjligheter att bedriva projekt som erbjuder gemenskap för dem som saknar det, säger socialministern.
Myndigheter kommer också att få i uppdrag att utforma en strategi mot ofrivillig ensamhet. Dessutom kommer kommuner att få söka upp äldre människor för att informera dem om vilka gemenskapsmöjligheter som erbjuds dem.
Även migranter är drabbade
– Många äldre självisolerade sig under pandemin och har kanske tappat bort sociala kontakter. Vi vill hjälpa dem att hitta vägen tillbaka till gemenskapen. Förutom de äldre finns det även andra grupper som upplever ofrivillig ensamhet i högre grad än andra. Vi vet till exempel att migranter är en sådan grupp, säger Forssmed (KD).
Enligt Forssmed (KD) har vi alla i grunden ett medmänskligt ansvar att vidga våra gemenskaper och bjuda in fler. Men det behövs åtgärder även på samhällsnivå.
– Vi vill inte ha ett samhälle där hundratusentals människor lider av ofrivillig ensamhet. Vi måste fundera på vad vi kan göra på ett annat sätt, konstaterar Forssmed (KD).