En person på en scootermobil. Området är svagt upplyst och det finns byggnader i bakgrunden. Personen bär en röd hatt och en jacka med en mönstrad schal.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon visar 80-åriga Marjatta Mäkelä upp sitt transportfordon, samt hur man tillagar karelska piroger. Foto: Tomas Hallstan, SVT

80-åriga Marjatta levererar hembakat till sina kunder – med promenadscooter

Publicerad

Hemlagade karelska piroger har stor efterfrågan bland sverigefinnar. Detta märkte 80-åriga Marjatta Mäkelä från Stockholm, som med sin promenadscooter erbjuder hemleverans av de eftertraktade pirogerna.

I 80-åriga Marjattas kök tillagas rätter från alla världens hörn. En del av dem säljs på marknader och basarer, men för Marjatta handlar det inte om att bli rik.

– Det ger arbetsglädje, inga stora pengar. När jag lagar mat tänker jag på hur den kommer att se ut och smaka och om den blir som jag tänkt kan jag vara nöjd.

Marknadsbesökarna ville ha mer piroger

I år sålde Marjatta sina maträtter för första gången på den sverigefinska skolans julbasar i Stockholm. Hennes traditionella finska lådor och karelska piroger sålde slut. Speciellt pirogerna hade fortsatt efterfrågan.

– Här klagar alla på att man inte kan köpa bra piroger. De innehåller för mycket vete, vilket gör dem degiga.

Promenadscooter som leveransmedel

Marjatta lovade gästerna att tillverka piroger på beställning, med två dagars leveranstid. Vid överenskommelse erbjuder hon till och med hemleverans.

– Det går bra att köra fem, sex kilometer med min promenadscooter. På sommaren skulle jag åka ännu längre, men nu på vintern har batteriet krånglat lite. Jag måste vara försiktig så att jag inte blir stående vid vägkanten.

Under nyheternas besök fungerar Marjattas dotter Maria som köksassistent.

– Jag har varit med och hjälpt till sedan jag kunde stå, säger Maria.

Rikligt med råg

Det doftar starkt av råg i köket. Enligt Marjatta är en stor mängd rågmjöl det viktigaste för att pirogerna ska bli lyckade. Dessutom måste man arbeta effektivt under tillagningen.

– När skalen är utkavlade måste de fyllas och sättas i ugnen så snabbt som möjligt. Annars tränger fyllningen igenom skalet, eftersom det måste vara torrt och tunt.

”Nog är det något magiskt med dem”

Men hur smakar karelska piroger för andra invånare i Sverige än sverigefinnar?

– Många ryggar tillbaka när de hör att det är rågskal med risgrynsgröt inuti. Men när de smakar säger de att det var fantastiskt gott. De har ju ätits i århundraden, så jag tror nog att det finns något magiskt med dem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.