I 80-åriga Marjattas kök tillagas rätter från alla världens hörn. En del av dem säljs på marknader och basarer, men för Marjatta handlar det inte om att bli rik.
– Det ger arbetsglädje, inga stora pengar. När jag lagar mat tänker jag på hur den kommer att se ut och smaka och om den blir som jag tänkt kan jag vara nöjd.
Marknadsbesökarna ville ha mer piroger
I år sålde Marjatta sina maträtter för första gången på den sverigefinska skolans julbasar i Stockholm. Hennes traditionella finska lådor och karelska piroger sålde slut. Speciellt pirogerna hade fortsatt efterfrågan.
– Här klagar alla på att man inte kan köpa bra piroger. De innehåller för mycket vete, vilket gör dem degiga.
Promenadscooter som leveransmedel
Marjatta lovade gästerna att tillverka piroger på beställning, med två dagars leveranstid. Vid överenskommelse erbjuder hon till och med hemleverans.
– Det går bra att köra fem, sex kilometer med min promenadscooter. På sommaren skulle jag åka ännu längre, men nu på vintern har batteriet krånglat lite. Jag måste vara försiktig så att jag inte blir stående vid vägkanten.
Under nyheternas besök fungerar Marjattas dotter Maria som köksassistent.
– Jag har varit med och hjälpt till sedan jag kunde stå, säger Maria.
Rikligt med råg
Det doftar starkt av råg i köket. Enligt Marjatta är en stor mängd rågmjöl det viktigaste för att pirogerna ska bli lyckade. Dessutom måste man arbeta effektivt under tillagningen.
– När skalen är utkavlade måste de fyllas och sättas i ugnen så snabbt som möjligt. Annars tränger fyllningen igenom skalet, eftersom det måste vara torrt och tunt.
”Nog är det något magiskt med dem”
Men hur smakar karelska piroger för andra invånare i Sverige än sverigefinnar?
– Många ryggar tillbaka när de hör att det är rågskal med risgrynsgröt inuti. Men när de smakar säger de att det var fantastiskt gott. De har ju ätits i århundraden, så jag tror nog att det finns något magiskt med dem.