Saltlakrits och sushi.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Livsmedelsexperter från Sverige och Finland ger exempel på olikheter mellan ländernas kostrekommendationer för gravida. Foto: Henrik Gustafsson/SVT

Därför är de finska kostråden för gravida striktare än de svenska

Publicerad

Trots förvirring kring skillnaderna i svenska och finska kostråd för gravida, anser myndighetena i vartdera land att olikheterna mellan ländernas kostrekommendationer för gravida är små. Att de skiljer sig något ska enligt dem bero främst på myndigheternas olika sätt att kommunicera.

Skillnaderna mellan de svenska och finska myndigheternas kostrekommendationer för gravida skapar förvirring.

Trots detta betonar både Livsmedelsverket i Sverige och Institutet för hälsa och välfärd i Finland att båda lädernas rekommendationer har samma vetenskapliga grund.

Gemensamma rekommendationer och riskbedömningar

– Alla de nordiska länderna gör sina egna nationella kostråd. Dessa tas fram utifrån gemensamma, nordiska kostrekommendationer, säger Heli Kuusipalo, ledande expert vid Institutet för hälsa och välfärd i Finland.

Emelie Eriksson, rådgivare på Livsmedelsverket, tillägger att bedömningar av livsmedelssäkerhet görs på EU-nivå.

– I Sverige följer vi de riskbedömningar som genomförts av den europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet (EFSA). Det samma gäller för många länder, säger Eriksson.

Skillnaderna ska bero av olika kommunikationssätt

Både Kuusipalo och Eriksson påpekar att skillnaderna mellan de finska och svenska kostråden för gravida är små. Skillnaderna ska enligt dem båda främst bero av att respektive lands myndigheter uttrycker sina rekommendationer på olika sätt.

– I Finland finns det inga absoluta förbudslistor. I stället finns det allmänna riktlinjer för säker användning av livsmedel. I dem listas livsmedel vars användning är förknippad med potentiella faror, förklarar Kuusipalo.

I videon ges exempel på skillnader mellan svenska och finska kostrekommendationer för gravida samt vad som ligger till grund för dem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.