Foto på gravida Emilia Elwing

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Den blivande mamman Emilia Elwing har valt att följa en kombination av både svenska och finska kostrekommendationer för gravida. Foto: Henrik Gustafsson/SVT

Skillnader mellan svenska och finska kostråd för gravida förvirrar – får man äta sushi?

Uppdaterad
Publicerad

Gravida Emilia Elwing upptäckte tydliga skillnader mellan svenska och finska myndigheters kostråd för gravida.

Bör man avstå från att äta sushi under graviditeten? Kan lakrits och ingefära skada fostret?

Uppsalabon Emilia Elwing är född och uppvuxen i Finland och har flyttat till Sverige som vuxen. När hon blev gravid, föll det sig därför naturligt för henne att bekanta sig med både finska och svenska myndigheters kostråd för gravida. Men när Elwing jämförde dem fann hon en del förbryllande skillnader.

– Jag har beslutat mig för att välja ut de rekommendationer från Finland och Sverige som jag tycker är bäst eller som känns mest naturliga att följa, säger Elwing till SVT Uutiset.

I videon berättar Emilia Elwing vilka olikheter mellan svenska och finska myndigheters kostrekommendationer för gravida som konfunderat henne.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.