En kvinna till vänster av bilden och barnvagn till höger

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
De Helsingforsbor som SVT Uutiset har pratat med ser både för- och nackdelar med förslaget om babypeng. Hör i videon vad Johanna säger. Foto: Marcus Floman, SVT Arkiv

Delade meningar bland finländare kring förslaget om babypeng

Uppdaterad
Publicerad

I en utredning, beställd av Finlands regering, föreslås att alla förstföderskor under 30 år ska få ett statligt bidrag på upp till 30 000 euro. De Helsingforsbor som SVT Uutiset har pratat med ser både för- och nackdelar med förslaget.

Kan politiska beslut påverka finländarna till att skaffa fler barn? SVT Uutiset frågade en yngre man i bussterminalen i Helsingfors.

– Det är säkert möjligt genom att man ger stöd till barnfamiljer, speciellt till de som har en lägre inkomstnivå, menar Matti Hakkarainen.

Barnafödandet sjunker

En yngre kvinna ser hellre andra åtgärder:

– Om man skulle ta beslut som främjar människors välmående skulle folk få en större tro på framtiden och det påverkar om man vågar skaffa barn, funderar Tylle.

Hör fler röster om statligt bidrag, till de som föder barn innan 30, i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Barnafödandet sjunker

Mer i ämnet