Internationella olympiska kommittén valde Stockholm som en av tre finalister att arrangera vinter-OS 2026. Förutom Stockholm är även den kanadensiska staden Calgary och städerna Milano och Cortina d'Ampezzo från Italien slutkandidater.
Enligt Robert Portman från finska YLE Sport är Sverige en erkänd vintersport-nation och har ett gott rykte när det kommer till att arrangera stora tävlingar.
– Det jag verkligen har tyckt om när jag har följt ansökningarna är att det finns en hållbarhetsprincip att arrangera ett hållbart OS. Man ska försöka ha evenemangen på ytor som redan finns och på det sättet undvika storhetssyndromet som funnits i tidigare OS, säger Portman och fortsätter.
– Sedan gillar jag också att man försöker flytta vissa grenar till andra länder och lägga mindre ekonomisk börda på huvudarrangören. Man har tänkt till på ett nytt och intressant sätt.
Delade meningar
Stockholmarna däremot är inte helt positiva till ett OS i deras stad. Enligt Sveriges radios undersökning är uppemot 60 procent emot att arrangera tävlingarna i huvudstaden.
Av Stockholm stads politiker är det bara Socialdemokraterna som tydligt tagit ställning för ett vinter-OS. Även nationellt är inställningen till ett OS negativt.
Enligt en opinionsundersökning av Upplevelseinstitutet som SVT Sport har fått ta del av, är unga svenskar klart mer positiva till Stockholms OS-ansökan 2026 än de äldre invånarna.
I gruppen 18-29 år är 53 procent positiva jämfört med bara 43 procent (30-49 år), 38 procent (50-64 år) och endast 33 procent i gruppen 65-79 år.
Ekonomin besvärar
Det finns en oro bland invånarna att arrangemanget ska påverka skattebetalarna, att det ska uppstå problem i trafiken och att byggnader och arenor som kan komma att byggas inte kommer till användning efter tävlingarna.
Arrangörerna har sagt att de vill försöka undvika onödiga byggprojekt genom att ha bobtävlingarna i Lettland.
Senast Sverige arrangerade ett OS var sommaren 1912.
Fakta: Så fortsätter kandidatprocessen
11 januari: Sista datum för att lämna in OS-ansökan med bärande garantier, exempelvis statlig säkerhetsgaranti.
Februari–april: IOK-representanter besöker och värderar slutkandidaterna.
12 april: Sista datum för en fullständig OS-ansökan.
Maj–juni: IOK utvärderar kandidaterna som i sin tur får ge svar och motivera sina ansökningar.
23 juni: OS-värden för 2026 presenteras i Lausanne, Schweiz.
Källa: TT