Finsk amatörteater populär fritidsaktivitet

Uppdaterad
Publicerad

Det finns närmare 30 sverigefinska amatörteatergrupper i landet. De samordnas under ett eget teaterförbund.

Amatörteater på finska är en populär fritidssysselsättning för många sverigefinnnar. Grupperna finns samlade under ett eget förbund, Sverigefinska amatörteaterförbundet (RSHT på finska) och där kan man bland annat söka till de utbildningar och kurser som förbundet ordnar.

Aira Rajavuori har varit samordnare på förbundet och ser att medlemmarna tagit med sig en stark amatörteatertradition från Finland till Sverige.

Hög medelålder på medlemmarna

Hon hoppas att den traditionen kommer att hålla i sig även under det pågående generationsskifte som sker nu.

– Jag hoppas och tror att grupperna kommer att fortsätta även när andra och tredje generationens sverigefinnar tar över. De kanske inte har en lika stark förankring i föreningslivet som den äldre generationen, utan fortsätter bära traditionen vidare genom att gå in och ut ur projekt under en begränsad till istället i framtiden.

Pihkateatern firar 10 år

För närvarande turnerar Pihkateatern i Stockholm med sin jubileumsföreställning Återvinningsgalan. Gruppen firar sitt 10-årsjubileum i år och visar prov på stor energi under föreställningen. Pjäsen är skriven och regisserad på finska av Anna-Maria Ingerö. Hon skriver allt material till gruppen på finska, med en stor variation bland ämnena, som inte nödvändigtvis måste handla om sverigefinnar.

Finska språket viktigt i pjäserna

– Teman kan variera i föreställningarna; det viktiga är språket. Att pjäserna framförs på finska. Sen kan de handla om något så globalt som till exempel återvinning.

– Det har skrivits och framförts en del om sverigefinnar för sverigefinnar, men det är inte en förutsättning för vår verksamhet, menar Anna-Maria Ingerö och fortsätter:

I helgen uppträder Pihkateatern i Eskilstuna med jubileumsföreställningen Återvinningsgalan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.