Eurosedlar i närbild

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon förklarar Anneli Miettinen, forskningchef vid Folkpensionsanstalten FPA:s forskningsenhet, varför ett statligt bidrag till förstaföderskor under 30 år skulle kunna få upp barnafödandet i Finland. Foto: SVT Arkiv

Förslag i finsk utredning: Bidrag på 30 000 euro för unga förstföderskor

Uppdaterad
Publicerad

Den finska regeringen har beställt en utredning, som föreslår att de som föder sitt första barn när de är under 30 ska få ett bidrag på upp till 30 000 euro. Det motsvarar ungefär 340 000 kronor.

Finlands barnafödande är lägst i Norden och lägre än någonsin i landets historia. Finlands nativitetstal låg på 1,26 barn per kvinna i barnafödande ålder år 2023, medan motsvarande siffra i Sverige var 1,45.

I utredningen som Finlands regering har beställt föreslås exempelvis att de som föder sitt första barn innan de fyllt trettio år ska få ett specifikt bidrag. I nuläget är det nämligen många förstföderskor som är äldre än trettio.

Barnafödandet sjunker

– Det är viktigt att fundera på alla metoder som kan bidra till att fler vill föda barn, säger Anneli Miettinen som är forskningschef vid Folkpensionsanstalten FPA:s forskningsenhet.

Ekonomiska incitament skulle kunna handla om till exempel skattelättnader.

Andra morötter: hjälp att stärka familjen

I utredningen listas tjugo sätt att öka barnafödandet. Utöver ekonomiska morötter föreslås bland annat stöd för fungerande parrelationer och förbättrade tjänster till barnfamiljer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Barnafödandet sjunker

Mer i ämnet