En man sitter avslappnat på en soffa med en grön vägg i bakgrunden. Han bär en t-shirt med en grafisk design och har flera tatueringar på armarna. En orange kuddar ligger bredvid honom på soffan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Matti Into är återigen full av entusiasm och drömmer om att arrangera nya evenemang som lyfter fram finsk kultur. Foto: Midhat Poturovic, SVT

Matti fick stänga sin finska temabar – men nu drömmer han om en Hurriganes klubb

Uppdaterad
Publicerad

Matti Into drev en finsk temabar på Södermalm i Stockholm. Han avslutade verksamheten för fem år sedan, men ser nu ett nytt intresse för finsk kultur. Matti drömmer återigen om att lyfta fram det finska i Stockholms nattliv.

I söndagens 15 minuter från Uutiset diskuterades sverigefinsk kultur – Vad är sverigefinsk kultur? Finns den ens?

Matti Into drev en finsk temabar i två år i källaren till en restaurang i Stockholm. Man kan säga att han lyfte fram sverigefinsk kultur på gräsrotsnivå.

– Inofficiellt hette den Finska pinnar bastubar, säger Into och skrattar.

Baren serverade finsk mat, så som korv och olika piroger. Ibland uppträdde finska DJ:s och musiker.

Finska tanter tog över rockbaren

Baren, som vanligtvis besöktes av punkare och rockare, fick oväntat en grupp finska tanter som stamgäster.

– De skulle aldrig ha kommit dit annars, men var där just på grund av det finska, säger Into.

Intresset var dock inte så stort som Into hade hoppats.

– Det finns ju många finländare och sverigefinnar i Stockholm. Jag ville lyfta fram finsk kultur, och det lyckades jag ganska bra med.

Nytt intresse

Under coronapandemin bytte restaurangen ägare, och Matti Into bestämde sig för att inte fortsätta med barverksamheten. Nu har han dock märkt att människor är mer intresserade av sina finska rötter, bland annat efter att Markus Krunegård släppte ny musik på finska.

– Markus Krunegård och Miriam Bryant sjunger nu på finska, och de är ju ”coola”. Kanske ses finskhet inte längre som så töntigt.

Matti är återigen full av entusiasm (Into på finska!) och drömmer om att arrangera nya evenemang som lyfter fram finsk kultur.

– Jag kanske inte skulle driva en hel bar igen, men jag har funderat på att ordna några klubbar. Kanske finsk rock, kanske en Hurriganes-klubb!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.