Finska och Svenska flaggorna, till höger pratar forskaren Hilma Salonen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Inom vilka branscher behövs det arbetskraft? Hilma Salonen från Nordregio berättar. Foto: Jacob Hansson, SVT

Mindre migration inom Norden än inom Europa

Publicerad

Sedan 1990-talet har migrationen mellan de nordiska länderna minskat långsamt. Nu bor cirka 1,5 procent av nordiska medborgare i ett annat nordiskt land än där de föddes.

Motsvarande siffra för hela Europa är fyra procent i genomsnitt. Det flyttas alltså mindre mellan de nordiska länderna än från ett europeiskt land till ett annat.

Det finns fortfarande byråkratiska hinder för migrationen inom Norden. Detta trots att den gemensamma nordiska arbetsmarknaden skapades för 70 år sedan.

– Skattefrågor, digital identifikation och socialsäkerhetsfrågor kan fortfarande försvåra livet för nordiska migranter, säger senior forskare Hilma Salonen från forskningsinstitutet Nordregio.

Pohjoismaiset työmarkkinat

Framförhållning är viktig

Samtidigt finns det fördelar med att arbeta i ett annat nordiskt land, påpekar Salonen, och lyfter den geografiska närheten och en likartad arbetskultur som exempel.

– Men de byråkratiska hindren behöver lösas för att underlätta för dem som flyttar inom Norden, säger Hilma Salonen.

– Det är viktigt att personer som pendlar mellan två nordiska länder kan lita på att det är smidigt att passera gränser och att trafikförbindelserna fungerar. Under pandemin kom det som en chock för många i till exempel Tornedalen att gränsen plötsligt kunde stängas, berättar Hilma Salonen.

Stora flytten syns fortfarande i relationer

Den gemensamma nordiska arbetsmarknaden skapades för 70 år sedan. Över 400 000 finländare använde möjligheten att komma för att jobba i Sverige.

Idag har EU och globaliseringen vidgat arbetsmarknaden och intresset för att flytta inom Norden är lågt.

– Den anmärkningsvärt stora flytten av arbetskraft från Finland till Sverige är ett fenomen vars historia fortfarande syns på flera sätt i relationen mellan de två länderna, säger senior forskare Hilma Salonen från forskningsinstitutet Nordregio.

Nordregio har nyligen publicerat en rapport om den 70 åriga gemensamma arbetsmarknaden.

GEMENSAM NORDISK ARBETSMARKNAD

Den 22 maj 1954 undertecknade Sverige, Finland, Danmark, Norge och Island en överenskommelse om en gemensam arbetsmarknad för hela Norden. Överenskommelsen reviderades 1982.

Överenskommelsen innebär att det inte ska krävas uppehålls- och arbetstillstånd för att bosätta sig och arbeta i ett annat nordiskt land.

Ett land får inte behandla medborgare från andra nordiska länder sämre än landets egna när det gäller bland annat löner och arbetsvillkor.

Genom överenskommelsen öppnades en helt ny arbetsmarknad inom Norden.

Källa: Norden, TAM-Arkiv

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Pohjoismaiset työmarkkinat

Mer i ämnet