Även några få ord kan göra skillnad, menar Cindy Åkerlund, utbildningsansvarig på Finlandsinstitutet, som undervisar i kursen ”Finska för vård- och omsorgspersonal”.
– Äldre sverigefinnar som lider av demens kan upplevas som besvärliga och till och med aggressiva av personalen, men det beror bara på att man saknar ett gemensamt språk, säger Åkerlund.
– Jag uppmuntrar personalen att använda de finska orden som de behärskar, även om det bara är fem ord.
Inte bara språk
– Läraren borde ju vara en riktig stjärnpedagog om hon kunde lära ut 1500 ord finska på några få timmar, skrattar Åkerlund. Men de första kurstillfällena handlade mer om vårdideologi, hur man ska förhålla sig till demenssjuka.
– Sedan har vi tagit upp finska traditioner, högtider och historia och läst korta dialoger med vardagliga ord.
Kursen har bestått av både fysiska träffar i beställarkommunen och distanslektioner.
Intresset för undervisningen har varit så stort att vissa av deltagarna har varit med via länk när de varit på semester eller sjuka, för att inte missa något.
Skyldighet att erbjuda äldrevård på finska
Finska är ett nationellt minoritetsspråk i Sverige, och inom finska förvaltningsområden har kommuner en skyldighet att erbjuda äldrevård på finska.
– Självklart vore det lättare att anställa finsktalande personal, än att lära ut finska. Men det finns inte tillräckligt med finskspråkig personal. De är väldigt eftertraktade, konstaterar Åkerlund.
Se videon för att vara med på en lektion och höra vad finskläraren tycker om människosynen inom svensk äldrevård.