Rösta, val 2024

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon berättar valdirektör Arto Jääskeläinen, om vad man ska tänka på vid förtidsröstning i Finlands presidentval. Foto: TT

Över 100 000 i Sverige får rösta i Finlands presidentval: Så gör du

Uppdaterad
Publicerad

De sista beskeden om rösträtt i Finlands presidentval skickades förra torsdagen. I Sverige bor cirka 110 000 röstberättigade finska medborgare. Om du som är finsk medborgare inte fått något besked kan du ändå rösta med hjälp av ett svenskt Id-kort.

Förtidsröstningen utomlands i Finlands presidentval börjar den 17 januari. Förtidsröstningen är öppen i fyra dagar, men öppettiderna för vallokalerna varierar.

Arto Jääskeläinen är valdirektör på justitieministeriet i Finland. Han uppmanar röstare att i god tid i förväg kontrollera öppettiderna, eftersom vissa vallokaler bara är öppna under en dag. Information om vallokalernas öppettider hittar du här.

Presidentval i Finland 2024

Svenskt Id-kort räcker

En finsk medborgare som fyller 18 senast den första valdagen men inte fått något besked om rösträtt, kan ändå rösta med hjälp av en svensk Id-handling.

– En person som röstar på plats kan fylla i ett följebrev där man anger all information man kan om sig själv. Med hjälp av den informationen kan rätt kommun i rätt valkrets i Finland utreda ifall personen i fråga är röstberättigad och ifall rösten ska godkännas, säger Jääskeläinen.

Vänta med din andra röst – men inte för länge

Finlands presidentval leder oftast till en andra röstomgång. Om ingen av kandidaterna får över 50 procent av rösterna i den första omgången, går de två kandidaterna som fått flest röster vidare till en andra, avgörande omgång. Den som gjort en anmälan om att rösta via post, har fått hem valsedlar för både den första och andra omgången.

– Men rösten för en andra omgång kan lämnas in först efter att det blivit klart vilka två kandidaterna blir, säger Arto Jääskeläinen.

Trots det uppmanar han röstande via brev att agera snabbt efter att första omgångens valresultat fastställts den 30 januari. Brevrösterna för andra omgången ska nämligen vara framme senast den 9 februari, för att de ska räknas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Presidentval i Finland 2024

Mer i ämnet