Enligt Mika Hansson från tillståndsförvaltningen vid Polisstyrelsen i Finland är själva tillverkningsprocessen sedan snabb.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon guidar Mika Hanson från finska polisen sverigefinländare i passansökningsprocessen. Foto: SVT

Så skaffar du finskt pass

Uppdaterad
Publicerad

Många sverigefinländare har finskt medborgarskap, men för vissa blir det aktuellt att skaffa ett finskt pass först i vuxen ålder. I videon berättar Mika Hanson från finska polisen hur man ansöker om pass.

Många sverigefinländare är finska medborgare eller dubbelmedborgare och således har de även rätt att skaffa ett finskt personbevis. SVT Uutiset berättade tidigare hur man kan ta reda på ifall man har finskt medborgarskap.

När frågan om medborgarskap är utredd går det att skaffa finskt pass.

Kaksoiskansalaisuus

I de flesta fall krävs fysiskt besök

Att ansöka om finskt pass kräver oftast fysisk närvaro – antingen på Finlands ambassad i Stockholm eller på någon av de finska polisstationerna i Finland. Att ansöka om pass digitalt är endast möjligt med finskt bank-id.

Enligt Mika Hansson från tillståndsförvaltningen vid Polisstyrelsen i Finland är själva tillverkningsprocessen sedan snabb. Det tar oftast bara några få dagar från att man ansökt om passet till att det kan hämtas. Därför kan man i bästa fall ansöka om passet på en semesterresa i Finland. Det färdiga passet kan sedan hämtas på ett valfritt ställe i Finland.

I videon guidar Mika Hanson från finska polisen sverigefinländare i passansökningsprocessen.

Finska medborgare i Sverige

  • I Sverige bor det 37 793 finska medborgare enligt SCB:s statistik från 2023. Majoriteten (21 910) av dem är kvinnor.
  • Det totala antalet finska medborgare är dock betydligt mycket högre eftersom SCB:s statistik inte tar hänsyn till personer med dubbelt medborgarskap.
  • I januari 2024 bodde det över 109 800 personer med rösträtt i finska presidentval i Sverige. Eftersom endast personer med finskt medborgarskap har rätt att rösta i finska presidentval ger denna siffra en mer sanningsenlig bild av helhetsantalet personer med finskt medborgarskap i Sverige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kaksoiskansalaisuus

Mer i ämnet