Andreas Wasberg fick sitt finska medborgarskap genom sin åländska mamma redan vid födseln. Vid 20-års ålder jobbade han en längre period på Åland och kände att det skulle vara lättare med en finsk legitimation.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Andreas Wasberg blev av med sitt finska medborgarskap av misstag. Hör Andreas berätta hur allt gick till. Foto: SVT/Martin Ekelin

Andreas ville skaffa finskt pass – fick veta att hans finska medborgarskap tagits bort

Uppdaterad
Publicerad

Andreas Wasberg är född och uppvuxen i Stockholm men hade varit finsk medborgare sedan födseln. När han som drygt 20-åring skulle ha behövt skaffa ett finskt pass för första gången, fick han höra att det var omöjligt att ordna – han var inte längre en finsk medborgare.

Andreas Wasberg fick sitt finska medborgarskap genom sin åländska mamma redan vid födseln. Vid 20-års ålder jobbade han en längre period på Åland och kände att det skulle vara lättare med en finsk legitimation.

Men att skaffa ett finskt pass blev inte en så enkel procedur som Andreas hade förväntat sig. Det blev istället ett flera månader långt projekt med otaliga telefonsamtal till finska myndigheter – enligt finska myndigheter var Andreas nämligen inte längre en finsk medborgare.

Kaksoiskansalaisuus

Uppmanades att göra en polisanmälan

När orsaken till och problemet med det förlorade medborgarskapet inte verkade lösa sig uppmanade Ålands magistrat, den dåvarande ansvariga myndigheten, Andreas att göra en polisanmälan mot finska staten. Så långt behövde han dock aldrig gå.

– Jag skulle nog ha gjort det. Jag hade varit finsk majoriteten av mitt liv och det var ingenting jag var beredd att ge upp på, säger Andreas Wasberg.

Finska migrationsverket svarar till SVT Uutiset via mejl att det fallet Andreas nämner – där magistratet i Mariehamn felaktigt skulle ha avlägsnat flera personer i hans årskull från Finlands medborgarregister – ”uppenbarligen faktiskt har hänt”.

Finska medborgare i Sverige

  • I Sverige bor det 37 793 finska medborgare enligt SCB:s statistik från 2023. Majoriteten (21 910) av dem är kvinnor.
  • Det totala antalet finska medborgare är dock betydligt mycket högre eftersom SCB:s statistik inte tar hänsyn till personer med dubbelt medborgarskap.
  • I januari 2024 bodde det över 109 800 personer med rösträtt i finska presidentval i Sverige. Eftersom endast personer med finskt medborgarskap har rätt att rösta i finska presidentval ger denna siffra en mer sanningsenlig bild av helhetsantalet personer med finskt medborgarskap i Sverige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kaksoiskansalaisuus

Mer i ämnet