Socialdemokraterna vill förbjuda religiösa friskolor som ett led i att bryta segregationen i samhället. Foto: TT

Tre av fyra svenskar vill förbjuda religiösa friskolor

Uppdaterad
Publicerad

73 procent av de tillfrågade vill förbjuda religiösa friskolor helt i Sverige. Bland män och LO-medlemmar är siffran ännu högre. Bland personer som sympatiserar med Sverigedemokraterna är i princip alla för ett förbud. Det visar en undersökning av Novus/SVT.

Både regeringen och oppositionen har öppnat för att stärka kraven på religiösa friskolor.

Under tisdagen meddelade Socialdemokraterna att de vill förbjuda religiösa friskolor som ett led i att bryta segregationen i samhället.

Val 2018 – #dinröst

– I svensk skola ska det vara lärare och pedagoger som styr, inte präster och imamer, säger civilminister Ardalan Shekarabi.

Religiösa skolor som finns i dag ska omvandlas till vanliga skolor, enligt Socialdemokraternas vallöfte.

Fler män än kvinnor för ett förbud

En undersökning av Novus / SVT visar att 73 procent av de tillfrågade vill förbjuda religiösa friskolor helt i Sverige.

Fler män än kvinnor vill förbjuda religiösa friskolor. 78 procent av männen och 69 procent av kvinnorna är för ett förbud.

Nästan alla SD-väljare är för förbud

Sett till partisympatier vill 95 procent av dem som sympatiserar med Sverigedemokraterna förbjuda religiösa friskolor. Bland de borgerliga partiernas väljare är endast 67 procent för ett förbud och bland dem som sympatiserar med Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet vill i snitt 77 procent förbjuda religiösa friskolor.

Om undersökningen:

Undersökningen genomfördes i början av mars. Drygt 1 000 personer intervjuades och svarsfrekvensen var 65 procent.

Frågan som SVT / Novus ställt var formulerad såhär: ”På det stora hela, anser du att vi skall tillåta eller förbjuda religiösa friskolor i Sverige?”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet