Foto: TT

Vänsterpartiet: Nationell krisplan och beredskapslager hade räddat liv

Uppdaterad
Publicerad

Krisen inom äldrevården hade kunnat undvikas och många liv hade räddats om det funnits en nationell krisplan för pandemier samt beredskapslager för medicin och skyddsutrustning, enligt Vänsterpartiet.

Vänsterpartiets socialpolitiska talesperson Karin Rågsjö kommenterar nu SVT:s avslöjande om stor överdödlighet på landets äldreboenden, något som hade kunnat undvikas.

– Absolut. Det finns ingen krisplan, utan vi har fått uppfinna saker och ting hela tiden – vem gör vad?,  säger hon.

Coronapandemin

Medicinlager en nödvändighet

Enligt Rågsjö måste det i ett krislägen finnas en nationell handlingsplan för vården, en plan som följs till punkt och pricka. Ansvaret kan inte läggas helt på de enskilda regionerna, som heller inte kan ansvara för att det finns mediciner till alla.

– Det finns inget (medicin-)lager, bara det är helt sjukt, säger Rågsjö.

En granskning som SVT gjort visar att överdödligheten på landets äldreboenden under de mest intensiva coronaveckorna. I landet som helhet har överdödligheten runt 30 procent, men i vissa regioner har den varit betydligt högre; i Västmanland drygt 60 procent och i Stockholm hela 100 procent.

Enligt Karin Rågsjö finns det stora brister inom äldrevården, inte minst i Stockholm, då det under många år dragits ned på verksamheter och tjänster.

Alla är ansvariga för krisen inom äldrevården

För att åter bygga upp äldrevården behövs det på kort sikt skyddsutrustning till all personal, bättre tillgång till läkare och ett minskat antal personer som besöker behandlar varje patient.

På längre sikt måste det till ökade resurser i form av bland annat bättre utbildning och fler fasta tjänster, menar Rågsjö som dock inte vill peka ut regeringen eller något särskilt parti som ansvarig för bristerna.

– Det är alla partiers ansvar att vi har en äldreomsorg som inte fixar en pandemi, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet