En socialist, en miljardär eller en kärleks-evangelist? Utbudet är brett i årets startfält. Mycket bredare än någonsin tidigare. Från de första 25 är det nu 20 som har tillräckligt med opinionsstöd (mer än 1%) och tillräckligt många bidragsgivare till kampanjen (minst 65 000) för att få vara med i andra omgången tevedebatter. På grund av det stora antalet kombattanter delas det upp på två kvällar.
Brokig blandning
Bland kandidaterna finns udda fåglar som Marianne Williamson, självhjälpsboksförfattaren som vill ha ett fredsdepartement för mer kärlek och mindre krig, entreprenören Andrew Yang vars profilfråga är medborgarlön och miljardären Tom Steyer som kastade sig in i racet i allra sista stund med löftet att satsa 100 miljoner dollar av sina egna pengar på en kampanj där han ska profilera sig i miljöfrågor. Men det är kvintetten det handlar om.
De fem främsta
De fem det snackas mest om är de som har bäst opinionsstöd och drar in mest pengar:
Joe Biden, som aldrig missar ett tillfälle att påminna om att han satt i Vita Huset med Barack Obama – hans främsta säljargument. Men ett svagt debattframträdande i Juni kostade honom ett opinionstapp till den som var desto mer på hugget och utmanade honom ansikte mot ansikte:
Kamala Harris. Den tidigare distriktsåklagaren attackerade Biden för att varit emot skolbussning av svarta för att minska segregationen på 70-talet och fick till virala one-liners som satte henne på kartan.
Pete Buttigieg, småstadsborgmästare som inte bara är ung, gay, kristet troende och krigsveteran. Han är en hejare på att samla in pengar också, bäst av alla demokrater. Så han kan ta det lugnt och fortsätta charma med sitt resonerande sätt när de andra hugger på varandra.
Bernie Sanders profilerar sig som originalet på vänsterkanten och är den ende som kallar sig ”demokratisk socialist”. Har än så länge nytta av att vara känd från 2016 då han kampanjade mot Hillary Clinton. Han pratar gärna om sina planer på att reformera sjukvården.
Elisabeth Warren är också där ute på den progressiva vänsterkanten inom partiet och vill som Sanders erbjuda skattefinansierad sjukvård till alla, och låta Wall Street betala genom nya skatter på aktiehandel.
Sjukvård viktigast
Och just sjukvården är den som väljare i mätningar säger är viktigast, så de andra kandidaterna har i olika grad hakat på Sanders och Warren i viljan att förstatliga den. Buttigieg är mer försiktig och tycker det är bra ”på sikt”. Tydligaste kontrasten är Biden, som vill bygga vidare på Obamacare och erbjuda ett statligt alternativ, men inte förbjuda privata sjukförsäkringar. På så viss distanserar han sig från vänsterflanken och gör sig mer valbar för mittenväljare. I invandringsfrågan är han också mindre liberal än många andra kandidater.
Konsten att slå Trump
Det är mittenväljare, de få som ännu inte parkerat sig i lägret ”vi som älskar Trump” eller ”vi som hatar Trump”, som det gäller att övertyga i de delstater där det står och väger. Bland annat Pennsylvania, som Biden kommer ifrån. Men samtidigt gäller det att ha en kandidat som engagerar och lockar tillräckligt många i väljarbasen att faktiskt gå och rösta, och då behövs en person som entusiasmerar. Vem kan kombinera defensivt spel med en offensiv karaktär? Eller om det är offensivt på alla plan som krävs för att utmana Trump? Det är alldeles för tidigt att utesluta något. Kanske till och med ett fredsdepartement har en chans?