Den blåfenade tonfisken är en av havets giganter, och för första gången på 50 år simmar den åter omkring i svenska vatten. I relativt stort antal också, vad det verkar.
På svensk vatten
Under den märkningskampanj som pågått i september har inte mindre än 18 tonfiskar fångats, märkts och släppts ut igen oskadda. Fyra på danskt vatten och 14 på svenskt.
– Projektet är oerhört lyckat. De märkta fiskarna kommer att bidra med information om deras vandringsmönster och genetik som är fundamental för den framtida förvaltningen av blåfenad tonfisk, säger Andreas Sundelöf.
Spö, krok och lina
Han är forskare på havsfiskelaboratoriet vid Sveriges lantbruksuniversitet, som drivit projektet tillsammans med Världsnaturfonden WWF och intresseorganisationen Sportfiskarna. För det är med spö, lina och krok de jättelika tonfiskarna fångas, för att sedan bli försedda med radiosändare så att deras vidare färd i havet kan kartläggas.
Långväga besökare?
Från varje märkt tonfisk har man dessutom tagit ett DNA-prov som kan visa varifrån våra nordliga tonfiskar kommer: från det bestånd som fortplantar sig i Medelhavet eller från beståndet som gör det i Mexikanska golfen.
– Det har krävt mycket arbete med att koordinera våra sportfiskebåtar under de nio fiskedagarna, men resultatet är fantastiskt. En kombination av kompetenta sportfiskare och ovanligt fint septemberväder har gjort att vi har kunnat hantera och märka tonfiskarna under bästa möjliga förhållanden för både fisk och märkningspersonal, säger Sportfiskarnas fiskevårdschef Markus Lundgren.
Akut hotad
Den blåfenade tonfisken anses akut hotad, men projektet har fått dispens för ett skonsamt fiske med sportfiskeutrustning. Från 1930-talet fram till 50-talet var den ganska vanlig längs västkusten, och då bedrevs också ett kommersiellt fiske efter arten. Sportfiske förekom fram till 1964, då den sista blåfenade tonfisken spöfångades i Öresund.
Att arten nu, efter ett halvt sekel, är tillbaka i svenska vatten beror troligen på att beståndet återhämtat sig sedan fisket i Medelhavet begränsades och kontrollen skärptes. Dessutom tror man att bytesfiskarna, främst sill och makrill, ändrat sina vandringsvägar till nordligare vatten på senare år.
Maxvikt: 400 kilo
Flest napp blev det i vattnen utanför Måseskär, som ligger i höjd med Stenungsund. De märkta exemplaren vägde mellan 150 och 250 kilo, men arten kan bli betydligt större än så – maxvikten på blåfenad tonfisk tros ligga runt 400 kilo. En dröm för varje sportfiskare, som nu alltså har chansen att fånga sitt livs fisk!
Det finns dock en hake: Tonfisken är totalt förbjuden att fiska efter i svenska vatten, oavsett om man släpper tillbaka den oskadd eller inte.