Till vänster, översvämningar i Venedig under december 2019 och till höger en bild från bränder i Australien under slutet av 2019. Foto: SVT

2019 – näst varmaste året som uppmätts

Uppdaterad
Publicerad

Förra året är det näst varmaste som hittills uppmätts i världen – och det allra varmaste i Europa. Det fastslår nu Världsmeteorologiska organisationen WMO efter att ha granskat alla temperaturdata.

– Vi kan se att det är dags att hissa varningsflaggan, säger Omar Baddour, forskare på WMO.

WMO har sammanställt och konsoliderat fjolårets temperaturdata från en rad olika organisationer i världen. I en rapport slår man fast att 2019 globalt sett är det näst varmaste året som hittills uppmätts. I Europa det allra varmaste.

Den globala medeltemperaturen i fjol var 1,1 grad varmare än genomsnittet för åren 1850-1900 som är den enda uppmätta tidsperiod som visar temperaturerna innan industrialiseringen.

– Endast 2016 har varit varmare och det var ett år när väderfenomenet el Niño var ovanligt kraftfullt vilket gjorde att medeltemperaturen på hela planeten steg ytterligare, säger SVT:s meteorolog Nils Holmqvist.

Med 2019 näst högst på listan står det klart att åren 2015 och framåt varit de varmaste som noterats under de drygt 150 år som mätningar gjorts.

Kurvorna visar hur den globala medeltemperaturen avvikit från det uppmätta medlervärdet från perioden innan världen industrialiserades. Foto: Skärmdump WMO

Konsekvenser för både djur och människor

I rapporten konstaterar WMO också att det inte bara är medeltemperaturen som stigit exceptionellt. Även minskningen av havsisarna samt avsmältningen av glaciärer och annan landis har varit osedvanligt snabb de senaste åren.

– Vi kan se att det är dags att hissa varningsflaggan. Vi ser inte bara hur det blir allt varmare. Vi ser även konsekvenserna det får för djur och människor, säger Omar Baddour, forskare på WMO.

Omar Baddur tar också upp hur extrema händelser som värmeböljor, översvämningar och torka drabbat befolkningen världen över.

– Människor migrerar på grund av torka. Man blir flykting i sitt eget land på grund av översvämningar, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.