AI kan förutsäga epileptiska anfall

Uppdaterad
Publicerad

Forskare i Australien har med hjälp av artificiell intelligens hittat en teknik för att förutsäga epileptiska anfall en stund innan det slår till. Många hoppas nu att upptäckten ska leda till ett bärbart larm som skulle kunna göra livet både bättre och säkrare för personer med epilepsi.

En procent av världens befolkning lider av epilepsi. De riskerar att när som helst få ett epileptiskt anfall som kan leda till okontrollerade muskelrörelser eller att den drabbade faller in i medvetslöshet.

– Många av dem tycker att det allra värsta med sin sjukdom är känslan av att inte ha kontroll över sitt dagliga liv, säger Stefan Harrer som leder gruppen ”Hjärninspirerad datorforskning” på IBM i Australien.

Utvecklar ett alarm

Han håller därför på att utveckla ett larm. Det kan vara i form av en app i en smart telefon eller i någon annan typ av bärbar dosa som larmar inför ett kommande epileptiskt anfall. Den som lider av epilepsi kan då se till att sätta sig i säkerhet.

Idag vet man inte exakt vad det är som gör att ett epileptiskt anfall slår till, och det vet inte heller Stefan Harrer. Ändå lyckades han hitta en metod att förutsäga epileptiska anfall.

– Det var en djärv hypotes, vi visste inte om vi skulle hitta något meningsfullt mönster som avslöjar att ett utbrott är på väg, säger han.

Inopererade elektroder

Han använde sig av artificiell intelligens (AI) för att gå igenom en stor mängd data från en grupp personer som lider av epilepsi i Melbourne, Australien. I drygt två år levde de med inopererade elektroder i hjärnan som dag och natt registrerade deras EEG, som är en metod att registrera den elektriska aktiviteten i hjärnan i form av hjärnvågor. När ett epileptiskt anfall slog till registrerades det också.

Aldrig förut har man kunnat följa hjärnaktivitet under så lång tid. Stefan Harrer var speciellt intresserad av hjärnvågornas utseende strax innan ett anfall slår till. För det mänskliga ögat ser de ut som oorganiserat brus, men Stefan Harrer lät ett program plöja igenom hjärnvågorna. Och den lyckades faktiskt hitta ett mönster. När han sedan lät datorn träna på att förutsäga anfall lyckades den till slut med en träffsäkerhet på 69 procent.

– Den här tekniken visar att vi kan förutsäga epileptiska anfall innan de slår till, säger Stefan Harrer.

Lär sig själv

Målet är att epilepsivarnaren ska utvecklas och bli helt individualiserad. Det finns drygt 60 miljoner personer med epilepsi i världen, och ingen är den andra lik.     

– Det viktigaste genombrottet i den här forskningen är att vi har en algoritm som lär sig själv vad för mönster den ska leta efter, säger han.

Många hör nu av sig till Stefan Harrer och undrar när det här larmsystemet finns tillgängligt. Men det är fortfarande mycket att göra innan den här tekniken kan börja användas. Idag har man till exempel inte löst hur man kontinuerligt ska läsa av användarnas hjärnvågor, alla kan ju inte ha inopererade elektroder i hjärnan.

Se mer om artificiell intelligens inom sjukvården i Vetenskapens Världs sommarfavoriter den 8 juli, 20.00 i SVT2 samt i SVTplay.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.