• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Alzheimers är vanligt bland äldre, nu visar forskning att det inte har någon koppling till ett lågt BMI. Foto: TT

Alzheimers inte länkat till lågt BMI

Uppdaterad
Publicerad

Forskare har tidigare sett en koppling mellan ett lågt BMI och Alzheimers. Men en ny studie visar att det inte ökar risken att drabbas.

I Sverige beräknas drygt hundra tusen människor lida av Alzheimers, som är en vanlig form av demens. Det är en sjukdom som gör att man kan få svårigheter att minnas, tala, förstå och klara det dagliga livet.

Den nya genetiska studien visar att ett lågt BMI troligen inte är en riskfaktor för att utveckla Alzheimers. Studien publiceras i Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism.

Inget orsakssamband

BMI, body mass index, är ett mått som anger förhållandet mellan vikt och längd. Det används för att uppskatta om ens vikt ligger på en hälsosam nivå.

– Även om tidigare studier hittat en koppling mellan Alzheimers och lågt BMI så visar vår studie att det inte är ett orsakssamband, säger Ruth Frikke-Schmidt, medicine doktor, överläkare på Rigshospitalet i Köpenhamn, klinisk forskningslektor på Köpenshamns universitet och en av forskarna bakom studien, i ett pressmeddelande.

Förklaringen ligger i sjukdomen

Enligt Ruth Frikke-Schmidt kan den tidigare kopplingen förmodligen förklaras med att de som har Alzheimers ofta har ett lägre BMI på grund av minskad aptit och viktnedgång under sjukdomens första stadier.

Hon menar att man lätt kan tro att det finns ett samband när man ser att många personer med Alzheimers är smala. Bengt Winblad som är professor i geriatrik vid Karolinska institutet har liknande tankar:

– Om man gör en tvärsnittsstudie av äldre kan lågt BMI ses som en riskfaktor. Men det är vilseledande för då har man kanske redan börjat gå ner i vikt om man har ett förstadium till sjukdomen eftersom det kan vara svårt att laga mat och äta, säger han.

Lågt BMI inte kopplat till Alzheimers

För att ta reda på om det fanns en koppling mellan lågt BMI och en ökad risk för att utveckla Alzheimers analyserade forskarna blod- och DNA prover från sammanlagt 399 536 personer som deltagit i andra hälsoundersökningar.

I proverna letade forskarna efter fem genvarianter som har starka kopplingar till BMI. Forskarnas analys visade att gener länkade till lågt BMI inte kunde kopplas till en ökad risk för Alzheimers. 

Skyddande effekt

– Jag tycker inte att resultatet är förvånande. Det bekräftar de tankar jag har haft. Om de här generna bidrar till ett lågt BMI borde det ge en skyddande effekt. Däremot vet man att högt BMI kan vara en riskfaktor eftersom det i sig kan medföra högt kolesterol, åderförkalkning, ökad risk för hjärtkärlsjukdomar och hjärnsjukdomar, säger Bengt Winblad och fortsätter:

– Man måste ha ett livslångt perspektiv på det här. Även om Alzheimerpatienter ofta är underviktiga så måste man gå tillbaka i deras journaler. Då brukar man kunna se att de kanske 30 år tidigare varit överviktiga och haft till exempel högt blodtryck. Låg vikt är ofta en följd av sjukdomen.

Alzheimers sjukdom

Det finns cirka hundra tusen Alzheimersjuka i Sverige och ungefär femton tusen insjuknar varje år.

Alzheimers är den vanligaste typen av demens. Om man har Alzheimers förtvinar nervcellerna i ett eller flera av hjärnans områden och till slut dör hela nervceller. Då störs hjärnans sätt att fungera och man kan få svårt att tänka klart, tala, förstå och klara det dagliga livet.

Vanliga symptom som uppkommer tidigt är att man får problem med minnet och en förändrad tidsuppfattning. Senare under sjukdomen får man svårare att utföra praktiska sysslor. Så småningom även att hålla sig ren. Man kan även bli aggressiv och misstänksam.

Alzheimers är vanligt hos äldre, men särskilt vanligt är det om man redan har en hjärnsjukdom. Sjukdomen går inte att bota men det finns läkemedel som delvis kan lindra symptomen.

Källa: 1177 Vårdguiden

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.