Ett ovanligt intakt exemplar av en fossiliserad Montsechia Vidalii Foto: David Dilcher

Är detta världens äldsta blomma?

Uppdaterad
Publicerad

100 år efter att fossilen upptäcktes har nu en växt som tidigare bara varit en i mängden kastat ljus över blommornas ursprung och också visat att vi kanske inte alltid letar efter rätt saker i jakten på växters ursprung.

Genom att analysera över 1.000 varsamt förberedda fossil avvattenväxten Montsechia vidalii har en grupp amerikanska ocheuropeiska forskare ledda av David Dilcher, professor ipaleobotanik vid Indiana University, kommit fram till att växtenförmodligen är en av de allra första gömfröväxterna och att den ärmellan 125 och 130 miljoner år gammal. Gömfröväxter är föregångaretill det vi till vardags kallar blommor, och den växt som tidigareansetts vara äldst beräknas vara runt 125 miljoner år gammal.

Engammal upptäckt leder till nya slutsatser

Montsechia upptäcktes förförsta gången för över 100 år sen i Spaniens bergstrakter, men detär först nu man har kunnat åldersbestämma fossilen på ett bra sätt.Det har David Dilcher och hans kollegor åstadkommit genom att nogajämföra dem med andra fossiler och jordprover från samma område.

–Tidigare så ansågs Archeafructus, som man hittat i Kina, vara denäldsta gömfröväxten som upptäckts och den är lika gammal ellermöjligtvis något yngre, säger Stephen McLoughlin, paleobiolog vidnaturhistoriska riksmuseet i Stockholm. Man har också hittatliknande växter i liknande jordlager i Australien, men för attåldersbestämma den här typen av fossil måste man även ha tillgångtill andra prover från området, och det har man hittills inte haft.

Han förklarar också att det finns mängder av växtfossiler somhittats men som inte kunnat dateras på samma sätt som Montsechiaoch att det därför kan finnas andra lika gamla växter som inteupptäckts eller åldersbestämts än.

Lik sin moderna släkting

Montsechia växte i stora mängder i sötvattensjöar och påminnermycket om sin moderna släkting, särven, som växer i lugnavattendrag eller akvarium världen över.

– Montesechia är en väldigtspäd växt, med en smal stjälk från vilken små blad växer ut. Om manskulle hålla en Montsechia bredvid en särv idag så skulle man nogse väldigt tydligt att de är släkt.

Gömfröväxter kallas de växtersom har ett frö inneslutet i en frukt till skillnad från växter sombär sina frön utan skydd. De representerar runt 99% av jordensväxtarter och man har länge trott att de första gömfröväxternauppkom i skogsområden, inte att de började som oansenligavattenväxter.

 – Problemet har fram tills för bara ett par år sedanvarit att man gått ut och letat efter stora blommor i stil medMagnolia eller så. Att de första gömfröväxterna kunde se ut så härhar helt enkelt inte varit en särskilt vanlig uppfattning, sägerStephen McLoughlin.

Upptäckten av Montsechiafossilens höga ålderkastar nytt ljus över hur de första gömfröväxterna gav upphov tillallt det vi kan se på våra gräsmattor och ängar idag. Det visar attde kan ha skiljt sig ifrån övriga växter mycket tidigare och på ettmindre bombastiskt sätt än man hittills antagit.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.