• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Asteroiden heter 2018 GE3 och passerade jorden på ett avstånd som motsvarar halvvägs till månen. Foto: Nasa / JPL Caltech

Asteroid kom överraskande nära jorden

Uppdaterad
Publicerad

I söndags flög en asteroid stor som en fotbollsplan förbi väldigt nära jorden. Något som upptäcktes bara timmar tidigare.

För fem år sedan slog en meteor ner över den ryska staden Tjeljabinsk. Ett nedslag som skadade över 1 200 människor och förstörde flera byggnader upp till 93 kilometer från träffpunkten.

I söndags flög en asteroid, upp till sex gånger större än den i Tjeljabinsk, förbi jorden på ett avstånd hälften så långt som det till månen. En nära kollision som kunde ha skapat stor förödelse.

– Om den hade träffat en stad hade det varit som att detonera ett kärnvapen. Det hade blivit en enorm katastrof, säger Anders Johansen, professor i astronomi vid Lunds universitet.

Svår att upptäcka

Klockan var runt åtta på morgon i Sverige när rymdstenen passerade 192 000 kilometer från jorden. Men rymdstenen upptäcktes inte förrän 21 timmar tidigare av astronomer på Catalina Sky Survey, ett projekt understött av Nasa som enbart sysslar med att upptäcka objekt som kommer nära jorden.

– Man har ganska bra koll på de riktigt stora asteroiderna, de av storleken dinosauriedödare. Men asteroider av den här storleken är helt enkelt för små för att kunna upptäckas i god tid, säger Anders Johansen.

Hur ofta flyger asteroider förbi så nära jorden?

– Nästan en gång om året. 192 000 kilometer är ändå ganska långt bort från jorden om man tänker på jordens storlek. Men vi borde verkligen ha bättre koll på asteroider av denna storlek.

Hur kan vi skydda oss mot det här?

– För det första behöver vi mer information. Vi behöver kunna varna för asteroider mycket tidigare än vad vi kan idag. Det finns olika insatser som håller koll på asteroider, som exempelvis Catalina Sky Survey. Problemet är att man behöver större teleskop för att se mindre asteroider.

Behöver vi oroa oss för asteroidnedslag?

– Jag tror inte att vi ska oroa oss för mycket. De flesta rymdstenar som träffar jorden bryts upp i atmosfären och hamnar oftast i haven på obebodda platser.

Rymdstenar, vilka är vilka?

Asteroid – En småplanet som går i bana runt solen och som finns i asteroidbältet mellan banorna för Mars och Jupiter

Komet – En liten kropp av is som ligger i omloppsbana kring solen. Kometens svans uppstår när den kommer nära solen.

Meteorid – En liten fast kropp i omloppsbana kring solen som när den träffar jorden blir en...

Meteor – Det ljusstreck som syns på stjärnhimlen när en meteoroid faller in i jordatmosfären, som blir en...

Meteorit – Den meteorsten som fallit ner på jorden.

Källa: NE

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.